Meteoroloogid: Põhjamaade kevadtalv tuleb tavapärasest külmem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meteoroloogid: Põhjamaade kevadtalv tuleb tavapärasest külmem
Meteoroloogid: Põhjamaade kevadtalv tuleb tavapärasest külmem Foto: SCANPIX

USA WSI meteoroloogiafirma  meteoroloogid ennustavad Põhja-Euroopasse, Põhjamaadesse ja Suurbritanniasse veebruariks-märtsiks keskmisest külmemat ilma.

Ennustuse kohaselt peaks külm ilm kestma kuni aprilli alguseni, kirjutab Helsingin Sanomat.

Veebruari alguses võib veel sula olla, kuid lõpus olevat pikk külmalaine.

Põhja-Atlandi ostsillatsioon ehk Põhja-Atlandi võnkumine (NAO, inglise keeles North Atlantic oscillation) on Islandi miinimumi ja Assoori maksimumi ehk õhurõhu tugevuse võnkumine erinevail aastail Atlandi ookeani põhjaosas.

Positiivne NAO-indeks toob endaga kaasa vihmase ja pehme talve Põhja-Euroopas, sest niiske õhk Atlandi ookeanilt jõuab kaugemale sisemaale, samas on Vahemere-äärsetel maadel põud ja ilus ilm.

Negatiivne NAO-indeks toob kaasa vihmase ja mägedes lumetormidega talve Vahemere ääres ning külma ja karmi talve Põhja-Euroopas.

USA ennustus põhineb Põhja-Atlandi NAO-indeksi negatiivseks muutumisel.  Selle aasta alguses on Põhja-Euroopas olnud sula ning NAO-indeks positiivne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles