Tartu Mänguasjamuuseum sai Ameerikast haruldase annetuse

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
William Simonsi mänguasjade annetus, suurema pildi vaatamiseks kliki luubil
William Simonsi mänguasjade annetus, suurema pildi vaatamiseks kliki luubil Foto: Tartu Mänguasjamuuseum

Tartu mänguasjamuuseum sai Tartu ülikooli külalisprofessorilt William Simonsilt haruldase annetuse – kaheksasse suurde kasti mahutatud lapsepõlvemänguasjade kogu, millega mängisid William ja tema õde 1950. aastatel Ameerikas Wisconsinis elades. 

Annetuse hulka kuulub kastitäis lauamänge ja mängukaarte, suur mudelraudteekomplekt, hulgaliselt Ameerikas, Inglismaal ja Jaapanis toodetud mudelautosid, mängulaevu ja -lennukeid, tinasõdureid ja muid sõjamänguasju ning näiteks ka Coca-Cola automaat.

Üle maailma paljudes riikides elanud Simons soovis oma asjad annetada just Tartu mänguasjamuuseumile, kuna ta ei ole maailmas ringi rännates näinud teist nii ilusat muuseumi. «Mul ei ole erilisi nõudmisi, ma ei soovi, et mu mänguasjad läheksid kohe näitusele, oluline, et nad oleksid kindlas kohas. Käin ise sageli Tartu mänguasjamuuseumis ja mulle tundub, et just siin on neile õige koht.»  

Mänguasjamuuseum kogub põhiliselt Eestis elanud ja kasvanud laste mänguasju ning lapsepõlvemälestusi, kuid muuseumil on ka väliseestlaste mänguasju ning suur maailma rahvaste mänguasjade kollektsioon.

Saadud annetus on muuseumile huvitav ja eriline, kuna siinses piirkonnas on pigem levinud Euroopas ja Venemaal valmistatud mänguasjad ning Ameerika päritolu leludega saavad nii mänguasjauurijad kui ka muuseumikülastajad tutvuda vaid katalooge või veebilehti vaadates. William Simonsi mänguasju saab muuseumi väljapanekus näha tõenäoliselt juba lähikuudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles