Kaunis galerii: vaata, missuguse noore pere kodu sisustasid Soome suurimal elamumessil Eesti ettevõtjad

Kristel Trell
, Postimees Kodu vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Helsingist ligi 350 kilomeetri kaugusel Seinäjoel algas põhjanaabrite suurim rahvusvaheline elamumess, mis näitab elukondliku ruumi kujundamise trende 43 kodu näitel. Ühte neist kolib pärast messi lõppu noor Eesti pere.

Seinäjoele kolinud Astrid ja Ranno pidasid ammu plaani päris oma maja ehitamiseks, mis mahutaks kenasti ära nende kolmelapselise pere, oleks tervislik ja ökoloogiliselt puhas ning vastaks pere vajadustele. Pere kindel soov oli näha uues kodus suurt elu- ja söögituba, lastetubadesse sooviti kas teisaldatavat seina või lükandust, meeles mõlkus heledates toonides interjöör ning kvaliteetsed materjalid, mis kestavad kaua.

Unistuste kodu aitasid teostada sõbrad Eestist: 150 m2 suuruse maja ehitas küll Soome firma Honkatalot, kuid interjöör on Eesti ettevõtjate-disainerite ühistöö. Nõu ja jõuga aitasid aasta jooksul maja püsti panna ning interjööri kujundada Danel Valge ja tema Work Now tiim, mööbli eest hoolitses Wesse Engineering, lisaks on tubades Okka looduslik seinaplaat ning vannitoas puitvann Khis.

Lumimustikka-nimeline messimaja kannab järjekorranumbrit 41. «Oleme perele ääretult tänulikud usalduse eest, et nad lubasid Wessel sisustada oma unistuste kodu. Plaanime lähitulevikus nii Skandinaavias, kuid miks ka mitte kogu Euroopas tõusta naturaalsetest toormaterjalidest valmistatud mööbli ning sisustuselementide valdkonna suunanäitajaks,» rääkis Wesse juht Margus Valge.

Majaperenaise lähteülesande olulisim punkt – naturaalsus, seda nii mööbli puhul kui ka viimistlusvahendeid valides – Valge sõnul Wesse jaoks probleeme ei tekitanud, kuna naturaalsed toormaterjalid, eelkõige puit ning käsitöö ongi nende märksõnad. «Mööblikomplektide peaideeks on noorpere individuaalsed soovid ja vajadused, funktsionaalsus, looduslähedus,» vahendas Valge.

-Avar köök

Foto: Niclas Mäkelä/Wesse Engineering

Olulisimaks kohaks, kus Wesse meistrid said oma oskusi näidata ja disainerite lennukaid ideid teostada, oli köök. «Köök on kodu süda ja visiitkaart,» kinnitas Valge. «Kööki planeerides lähtusime avarusest ning valgusküllasusest – mõlemat on siin ohtrasti. Kvaliteetsed ning kergestikasutatavad furnituurid, moodne ning energiatõhus köögitehnika, suured pinnad toiduvalmistamiseks, mahukad sahtlid ja kapid vajalike esemete paigutamiseks,» tutvustas Valge. «Ent ka käsitsi valmistatud sepiskäepidemed, mille viimistluses on kasutatud naturaalset õlivaha. Tänapäevane moodne disain segatud maalähedase stiiliga – need on peamised, tõenäoliselt Wesse lühikese ajaloo kõige toredamaks kujuneva köögikomplekti olulisimad iseloomuomadused.»

Foto: Niclas Mäkelä/Wesse Engineering

«Väga palju kasutasime Eestis kasvanud mändi ning Ukraina tamme – viimase puhul oleme uhked, et saame oma materjalivalikuga natukenegi toetada Ukraina majandust,» ütles Valge. «Meie suur lemmik on massiivne, Ukraina tammest valmistatud söögilaud, mis mahutab mugavalt laua taha istuma kaheksa inimest. Laud on kaetud poolmati õlivahaga, mis tagab puidu kaitse ja värskuse paljudeks aastateks,» rääkis ta.

Foto: Niclas Mäkelä/Wesse Engineering

Perenaine jäi kodusüdamega rahule. «Köögisaares leidub 24 sahtlikest – igaühele oma ja jääb veel ülegi. Massiivse söögilaua taha koguneb pere sööma, joonistama ja koolitöid tegema, möödunud päevast ja homsetest plaanidest rääkima,» tundis ta heameelt.

Foto: Niclas Mäkelä/Wesse Engineering

Vannitoamööbli peamised märksõnad on Valge sõnul funktsionaalsus ning vastupidavus, samas rahulikkus ning lihtsus. «Töötasapindadel kasutasime Ukraina tamme, mis sai kaetud naturaalse õlivahaga, mis kaitseb pinda niiskuse ning veepritsmete eest. Kappide ning sahtlite esipaneelid on valmistatud Eestis kasvatatud männist ning kaetud samuti õlivahaga.»

Foto: Niclas Mäkelä/Wesse Engineering

Esiku, läbikäidava garderoobi, lastetubade, kontoriruumi ning avatud söögitoa puhul lähtuti samuti eelkõige funktsionaalsusest. Lükanduste ning garderoobide puhul lähtusime eelkõige kasutusmugavusest. Ukraina tammest valmistatud lastetubade ning kontori lauad on kaetud valge mati õlivahaga ning naturaalse poolmati õlivahaga,» selgitas Valge.

Foto: Niclas Mäkelä/Wesse Engineering

Üks unikaalne element pere uues kodus on kahtlemata männipuu okastest, lambavilla matist ja puidust käsitsi valmistatud Okka seinaplaat. «Üllatus oli suur, kui pakendi avasime! Armusime kohe ja kinnitasime selle elutuppa kõige nähtavamale kohale,» rääkis perenaine. «See on armastusega ehitatud maja, kodu, mis jääb,» rõhutas ta. Elamumess on vaid väike kõrvalepõige, juba kuu aja pärast kilkavad tubades nende kolm põnni.

-Messil ka minikodud

Pärast messi lõppu kolib näidiskodudesse 250 elanikku, enamikul majadel on omanikud juba olemas. Looduskaunis kohas metsaga ümbritsetud Kyrkösjärve kaldal asuv Pruukinranta messiala sobitub hästi ümbritsevasse keskkonda, kuna messikodudes keskendutakse samuti energiasäästlikule ehitamisele ning looduslikele materjalidele.

Uuendusena on messil väljas 30–94 m2 suurused väikemajad, mille vastu tunnevad inimesed korraldajate sõnul aina suuremat huvi. «Hoolimata rahvaarvu kasvust maailmas, tunnevad inimesed siiski vajadust omaette elamise järele. Minimajad on sellises olukorras sobiv lahendus,» märkis messi juht Harri Tuomaala.

Soome rahvusvaheline elamumess Asuntomessu 2016

Toimub Seinäjoel, Pruukinranta messialal 8. juulist – 7. augustini 2016

Väljapanekul 43 eluhoonet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles