Galerii: vaata, milline näeb välja rahvusvahelise arhitektuurivõistluse finaali valitud eestlaste loodud väikemaja (4)

Kristel Trell
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestlaste loodud Kodasema loodud väikemaja prototüüp valiti World Architecture Festival võistluse finaali.

Foto: Eero Vabamaegi/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti ettevõtte Kodasema loodud väikemaja prototüüp KODA on üks kümnest väljavalitust väikeprojektide kategoorias. Eestist on varem World Architecture Festival võistluse finaali jõudnud viis projekti.

KODA on festivali võistlusel üks kümnest väljavalitust väikeprojektide kategoorias. Teised väikeprojektide finalistid on näiteks üleujutustega kohanduv praamiterminal Austraalias, malaaria ja teiste ohtlike nakkushaiguste eest kaitsvad elamud Tansaanias, savist ja põhust muuseum Venemaal, pop-up raamatukogude võrgustik Filipiinidel.

Foto: Kodasema

Tegemist on säästliku ja liigutatava väikemajaga, mis tänu sisseehitatud IT-tarkusele on iseõppiv ja ümbritsevaga kohanduv. Maja arendatakse Tallinna külje all asuvas tehases koostöös paljude ekspertidega Eestist ja mujalt. KODA esitleti esmakordselt 2015. aasta sügisel Tallinna Arhitektuuribiennaalil ja Disainiööl. 

Foto: Eero Vabamaegi/PM/SCANPIX BALTICS

Eestlaste loodud teisaldatav päikesepaneelidega betoonmaja püstitamine võtab aega vaid 4-7 tundi, ei vaja peale paigaldamist järelviimistlust ning on kohe elamiseks valmis. 25m2 suuruse KODA maja valmistamiseks kulub 9 m3 betooni, see ei vaja vundamenditöid, vaid hoonet saab vajadusel paigaldada ka näiteks asfaldile, tarvis läheb vaid looditud alust, vee-, kanalisatsiooni ja elektri ühendusi.

World Architecture Festival on iga-aastane arhitektuurivaldkonna suursündmus, mis toimub alates 2008. aastast, hõlmates konverentsi, näitust ja võistlust. Sel aastal toimub festival 16-18. novembril Berliinis, kus auhinnale kandideerib 343 projekti 32s kategoorias 58st riigist. 2016. aasta võitjad selguvad 18. novembril. Kõigi finalistide hulgast valitakse ka Aasta Hoone Maailmas (World Building of the Year).

Võistluse žüriisse kuuluvad arhitektid juhtivatest arhitektuuribüroodest üle maailma, arhitektuurikoolide juhid ja professorid, valdkonna kriitikud ja toimetajad erialameediast, nende seas arhitekt ja 2012. aasta Veneetsia arhitektuuribiennaali peakuraator David Chipperfield, The Bartlett School of Architecture professor Frédéric Migayrou ja ArchDaily peatoimetaja David Basulto.

Eestist on varem World Architecture Festival võistluse finaali jõudnud viis projekti: Eesti Kunstiakadeemia Uus Maja (EFFEKT, 2009), Must maja Nõmmel (EA Reng, 2011), semi-autonoomne leiliruum (Arhitektuuribüroo PLUSS, 2011), Sõmeru keskusehoone (Salto AB, 2011), Lennusadam (KOKO arhitektid, 2012; kahes kategoorias).

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles