Paremäärmuslik poliitik: Saksa jalgpallikoondis ei ole enam «õiget saksa verd» (5)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Gauland
Alexander Gauland Foto: SCANPIX

Saksamaa paremäärmuslik poliitik tekitas skandaali sellega, et mõnitas Saksa jalgpallikoondise mängijat Jérôme Agyenim Boatengi ta pooleldi Ghana päritolu pärast lisades, et Saksa koondis ei ole enam ammu «õiget saksa verd».

Alternatiiv Saksamaale (AfD) partei esindaja Alexander Gauland seadis kahtluse alla Saksamaal sündinud, kuid Saksa-Türgi kaksikkodakondsusega Mesut Özili lojaalsuse, kuna jalgpallur käis palverännakul Mekas, edastab The Local.

Enne Gaulandi sõnavõtte ründas Saksa koondise «värvilisi» mängijaid grupeering Pegida, (Patriootilised Eurooplased Lääne Islamiseerumise Vastu) kui leiti, et Kinderi šokolaadil on heledanahaliste ja blondide juustega laste asemel segavereliste ja tumeda nahaga Saksa jalgpallurite lapsepõlvefotod. 

Kolme aastaga on muutunud AfD euroskeptilisest parteist sisserännu- ja islamivastaseks parteiks. Eriti häirib selle partei liikmeid, et Saksamaa võttis möödunud aastal vastu üle ühe miljoni põgeniku.

Gaulandi arvates ei taha mitte ükski korralik sakslane elada jalgpallur  Jérôme Boatengi naabruses, kuna ta isa on Ghanast. Kantsler Angela Merkeli esindaja sõnul on kurb poliitiku suust sellist juttu kuulda.

Gaulandi sõnul ei ole Saksamaa jalgpallikoondis enam ammu «puhast saksa verd» ja puudub rahvuslik ühtsus.

«Nii Saksa kui Inglise jalgpallikoondis ei ole enam see, mis nad kunagi klassikalises mõistes olid. Paljud mängijad on sündinud väljapool Saksamaad ja ei ole teada, kui lojaalsed nad Saksamaale on. Saksamaast on saanud sisserändajate riik,» lausus poliitik.

Gaulandi arvates ei poolda enamik sakslasi mutikultuursust ja raske on «alla neelata» fakti, et Özil käis Mekas.

«Kas sellised isikud on lojaalsed Saksa riigile ja põhiseadusele või islamile?» küsis poliitik.

Saksa koondis on EMil C-alagrupis koos Põhja-Iirimaa, Poola ja Ukrainaga.

UEFA EURO 2016 toimub Prantsusmaal 10. juunist kuni 10. juulini kümnes linnas ja osaleb 24 koondist.  

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles