Video: Ahoi! Viikingid on Põhja-Ameerikas tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nüüdisviikingilaev Harald Hårfagre
Nüüdisviikingilaev Harald Hårfagre Foto: SCANPIX

Maailma suurim nüüdisviikingilaev jõudis Põhja-Ameerikasse Kanadasse ületades viperusteta Atlandi ookeani.

Rootslasest kapteni Björn Ahlanderi juhitud alus, mis kannab Norra 10. sajandi kuninga järgi nime Harald Hårfagre (Harald Helejuus), saabus eile Newfoundlandi St. Anthony sadamasse, edastab The Local.

Nüüdisviikingid alustasid Põhja-Ameerika suunas seilamist aprillis lootes Atlandi ületada umbes ühe kuuga ja sellega tuldi toime.

«Olen oma meeskonna üle väga uhke, me saime hakkama. Sellise laevaga ookeani ületamine ei olnud lihtne ja meil tekkis mitmeid probleeme, kuid meeskond oli positiivselt meelestatud,» teatas kapten.

Harald Hårfagre meeskond seilas tuntud viikingi Leif Erikssoni jälgedes. Oletatakse, et just tema oli see, kes koos kaaslastega jõudism mitu sajanadit enne Christoph Kolumbust Uude Maailma.

26. märtsil Norrast Avaldsenist lahkunud viikingilaev seilas Põhja-Ameerikasse Fääri saarte, Shetlandi saarte, Islandi ja Gröönimaa kaudu.

Teekonnal tuli neil hakkama saada tugeva tuule ja kõrge lainetuse, vihma ja jahedusega, kuid oli ka ilusaid ilmu, mil vesi oli peegelsile ja päike säras taevas.

Teekonna üheks rõõmsamaks hetkeks oli kahe meeskonnaliikme abiellumine Gröönimaal Hvalseys. 

Harald Hårfagre pardal on tänapäevased navigatsiooniseadmed, kuid ka traditsioonilised meresõidu abivahendid nagu merekaardid ning magnet- ja päikesekompass.

Viikingilaeva saatis teekonnal abilaev, mille 33-liikmeline meeskond oleks abistanud juhul kui oleks õnnetus tekkinud.

Harald Hårfagre on tänapäeval ehitatud viikingilaevadest suurim, olles 35 meetrit pikk, kaheksa meetrit lai ning mast kõrgus on 24 meetrit.

2012. aastal valminud aluse ehitamist rahastas Norra tuntud ärimees Sigurd Aase.

Viikingilaev on St. Anthonys paar päeva, suundudes edasi Torontosse ning siis USA idaranniku sadamatesse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles