Maailma vanima naise dieet: kaks toorest muna ja 100 grammi toorest liha päevas

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalias elav maailma vanim naine Emma Morano
Itaalias elav maailma vanim naine Emma Morano Foto: SCANPIX

Maailma vanim naine, Itaalias elav 116-aastane Emma Morano on väga rõõmus, et saab nüüd auväärset tiitlit kanda. Ta pole haige olnud aastakümneid ning tema perearst kiidab naise rahulikku ja elujaatavat meelt.

Emma on usutavalt üks viimaseid inimesi, kelle sünniaasta algab numbritega 18 – ta on sündinud 29. novembril 1899. aastal. Emma elab ühetoalises korteris ning kinnitab, et tal läheb väga hästi.

Dr Carlo Bava, kes on viimased 23 aastat Emma perearst olnud, andis naisele edasi teate, et pärast möödunud teisipäeva, mil suri Susannah Mushatt Jones, on just Emma ametlikult maailma vanim naine. «Ta on väga, väga õnnelik,» kinnitas arst. «Ta on uhke ja rahul.»

Arst sõnas ka, et Emma pole kunagi eriti tasakaaluka dieediga hiilanud ning selles mängivad suurimat rolli loomsed valgud, sekka eksib hooajal ka mõni banaan või viinamari. Praegu sööb naine iga päev ära kaks toorest muna ning 100 grammi toorest liha. See lisandus toidulauale just Bava soovitusel, kuna Morano kannatas aneemia all.

Itaalias elab palju inimesi, kes on elanud kauem kui sajandi, mistõttu gerontoloogid Milaano ülikoolist on püüdnud pikaealisuse valemit teada saada. Dr Bava usub, et Morano saladus on osati kindlasti geneetiline ja suurt rolli mängib positiivne ellusuhtumine, vahendab Lonely Planet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles