Ugala lavastust näeb USAs kui ka Euroopa lavadel

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaudia Tiitsmaa ja Janek Vadi lavastuses "Oleanna".
Klaudia Tiitsmaa ja Janek Vadi lavastuses "Oleanna". Foto: Gabriela Liivamägi

Kahe nädala jooksul annab Ugala teater lavastusega „Oleanna“ neli etendust kahel mandril. Väliseestlaste kogukondadele Ameerika Ühendriikides antakse etendused 20. mail New Yorgi Eesti Majas ja 22. mail Chicago Eesti Majas. Seejärel naastakse Euroopasse, et mängida lavastust Brüsselis 29. mail ja Luksemburgis 30. mail.

David Mameti näidendil põhinev Taago Tubina lavastus „Oleanna“ lahkab õpilase ja õppejõu võimusuhteid kaasaegses haridussüsteemis ning on eriline, sest tavapärase teatrisaali asemel toimuvad etendused (üli)koolide auditooriumites. USAs toimuvad etendused Eesti Majades, ent nii Brüsselis kui Luksemburgis on mängupaigaks auditooriumisaalid.

Etenduste järel toimub lavastaja Taago Tubina eestvedamisel ka vestlusring „Jutud, mis algavad siis, kui etendus lõpeb“, et arutleda koos publikuga lavastuses tõstatuvatel teemadel.

Maailmakuulsa näitekirjaniku David Mameti, kelle kodulinnas Chicagos ka üks etendus antakse, näidendi fookuses on võimusuhted, mille kaudu sunnitakse meid hindama ja mõtestama nüüdisaegse haridussüsteemi olemust, õpilase-õpetaja kontakti tundlikku loomust ning laiemalt inimestevahelise suhtluse võimalikkust. Kellel on õigus ja kes eksib? Kes keda tegelikult ära kasutab? Millised on õpilase ning õpetaja õiguste ja kohustuste piirid? Vastused neile küsimustele sõltuvad enamasti valitud vaatenurgast.

Lavastus esietendus 3. oktoobril 2015 Viljandi Gümnaasiumi auditooriumis. Näidendi tõlkija on Kai Aareleid, kunstnik Liisa Soolepp. Mängivad Klaudia Tiitsmaa ja Janek Vadi. Klaudia Tiitsmaa oli oma rolli eest nomineeritud ka Eesti teatri aastaauhinnale.

„Oleanna“ külalisetendused USA väliseestlastele saavad teoks tänu Kultuuriministeeriumi programmi „Eesti kultuur maailmas“ toetusele. Sügisest näeb „Oleannat“ taas oma tavapärases mängupaigas Viljandi Gümnaasiumi auditooriumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles