Tantrajooga õpetaja: avastades oma seksuaalsust, leiame üles oma sisemise õnne mootori

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaya Shivani.
Jaya Shivani. Foto: Erakogu

Suvi on pärale jõudmas ja koos sellega läheneb ka suvine Joogafestival, mis kogub joogarahva 23. ja 24. juulil kokku Valge Daami linna Haapsallu. Nagu varemgi, on kohal nii vanad tuttavad joogaõpetajad ja tuntud stiilid kui ka uued üllatusesinejad. Iidne ja väga praktiline spirituaalne tantra on midagi sellist, mis tõmbab kõiki huvilisi, sest see on suuresti seotud meie seksuaalsusega ja mis võiks mehe ja naise suhetes veel tähtsam olla, kui mitte intiimne lähedus. Tantrast räägib ja seda õpetab Katrin Silman ehk Jaya Shivani, kes on Agama joogakooli poolt sertifitseeritud Tantra ja Hatha jooga õpetaja.

Kuidas leidsite enda jaoks tantrateraapia ja mis teid selle juures köitis?
 
Minu teekond tantra maailma algas 2010. aasta kevadel, kui osalesin oma esimesel tantra kursusel. Need 6 päeva muutsid minu elu nii põhjalikult, et otsustasin sellel hetkel teha oma elus kannapöörde. Tantra avas mulle maailma, kus sain paremini tundma õppida ennast, oma seksuaalsust ja ka ümbritsevat maailma. Samuti sain aru, et spirituaalsus ja seksuaalsus ei pea olema eraldiseisvad asjad, vaid võivad toetada teineteist. Sain aru, et tantra on tõeline iidne spirituaalne õpetus, mis annab võimaluse elada iga päev teadlikult. Tundsin ära, et just need on minu jaoks õiged õpetused, sest tänapäeval on olemas väga palju uue ajastu spirituaalsust, millest väga palju ei haaku minuga üldse. Tantrateraapiani jõudsin ma siiski mitu aastat hiljem, olles tantristlikul teekonnal juba 3 aastat, tajusin, et olen oma arengus kuskil kinni. Oli asju, mida ma teoorias teadsin, aga praktilisel tasandil veel ei kogenud. Oma teisel tantrateraapia seansil sain väga sügava avanemise ja siis mõistsin, et kui ma õpetan inimestele ainult teooriat ja ei anna neile kogemust, siis võib väga kaua aega võtta, enne kui nad jõuavad soovitud tulemusteni.
 
Tegite enda elus kannapöörde, millest selline otsus?
 
Hakkasin ühel hetkel aru saama, kuidas me elame orjameelses ühiskonnas. Peamiselt oleme me orjastatud asjade poolt. Avastasin ennast kohas, kus mul oli majalaen, kahe auto laen, terve hulk muid kohustusi ja tundsin, et ma olen kinni selle koorma all. Iga päev tuli rabada selleks, et elus püsida. Sellel hetkel mõistsin, et selline elu pole minu jaoks, ma ei taha koguda asju, vaid kogemusi ja hetki. Asju oli aastatega kogunenud palju ja kõigest lahti laskmine ühel hetkel andis tohutu vabaduse ja kerguse tunde. Loobusin majast, autodest, andsin ära 2/3 oma riietest ja läksin reisima. Naastes rohkem kui poole aasta pärast, sain alustada heast ja kergest kohast. Tänaseni ei taha ma endale võtta püsivad kohustusi. Tahan olla vaba igas hetkes ja teada, et mul on alati valik minna siis, kui mu süda seda juhatab.
 
Mida hõlmab endas tantra?
 
Tantra on sügav spirituaalne elustiil. Tantra annab meile võimaluse elada igas hetkes teadlikult ja hakata vaatama sissepoole. Inimeste tähelepanu on valdavalt pööratud välisele ja kogu ümbritsev maailm soodustab seda, et meil ei oleks aega vaadata enda sisse. Selleks, et korrakski aeg maha võtta ja vaadata, mis meie elus toimub, on vaja teadlikust. Tantra annabki just selle teadlikkuse ja hakkab meie tähelepanu pöörama asjadele, mida me muidu ei märka. Tantra sisaldab nii palju erinevaid õpetusi, astroloogiat, geomeetriat, tantsu, joogat, ravimismeetodeid jne. Tantra on spirituaalne elustiil, mis hõlmab elu ja annab meile võimaluse elada teadlikult ning leida harmoonia oma sisemaailmaga. Kui meie sisemaailm on harmoonias, muutub ka meie väline maailm väga palju. Minu armas sõbranna ütleb mulle igakord, kui ma ei jõua ära imestada, kui ilus mu elu viimasel ajal on, et väline maailm on just nii ilus, kui sisemine maailm.
 
Milline näeb välja üks tantrateraapia sessioon?
 
Tantrateraapia sessioon koosneb tavaliselt konsultatsioonist ja kehatööst. Alustuseks vestlen inimesega, et teada saada, mis ajendas teda seansile tulema. Inimeste põhjused on tihti erinevad ja sellest sõltuvalt ka kujuneb konsultatsioon. Paljud inimesed soovivad lahendusi suhte- ja/või seksuaalprobleemidele, teised jälle soovivad avastada tantra maailma. Peale konsultatsiooni teen ette lõdvestava kehamassaaži ja seejärel siis kas Yoni või Lingami massaazi.
 
Mis on peamised põhjused, miks inimesed tantrateraapiasse tulevad?
 
Valdavalt siiski tullakse seksuaalsusega seotud probleemidega. Naiste suureks mureks on see, et nad ei koge sisemisi orgasme. Võib ka olla, et naine ei koge üldse orgasme. Samuti on paljudel naistel seksuaalsusega seotud traumasid, mida tantrateraapia tihti vabastab. Traumad jätavad meie kehasse blokeeringud ja seetõttu ei saa me elada oma täispotentsiaalil. Kui need vabastavad, siis inimesed saavad uue hingamise. Meeste muredeks on kindlasti enneaegne ejakulatsioon ja erektsiooni probleemid, samuti, et ei suudeta voodis piisavalt kaua vastu pidada. Paljud mehed tahavad õppida eristama orgasmi ja ejakulatsiooni, ning kogeda energeetilisi kogu keha orgasme.
 
On öeldud, et tantra võimaldab inimesel olla suurem osa ajast terve ja õnnelik – kuidas?
 
Tervis ja õnn tulevad meie ellu läbi teadlikkuse. Kui me hakkame elama teadlikumalt, siis me hakkame paremini mõistma, mis on meile hea ja mis mitte. Ja see võib inimeseti erinev olla. Siiski, avastades oma seksuaalsust, leiavad paljud inimesed üles oma sisemise õnne mootori ja ei tunne ennast seest enam nii tühjana. Pole vaja väljastpoolt nii palju asju või inimesi, et ennast õnnelikuna tunda. Tihti muutuvad toitumisharjumused, huvid ja ajaviitmise viisid. Alkohol ei paku enam huvi. Ja läbi selle kõige inimene hakkab juba füüsiliselt ennast palju paremini tundma. Tihti hakatakse tegelema jooga ja meditatsiooniga, mõistetakse, kui oluline on võtta aega iseendale ja oma partnerile. Elukvaliteet lihtsalt muutub kardinaalselt, sest muutuvad meie prioriteedid.
 
Mida põnevat õpetate inimestel suvisel Joogafestivalil Haapsalus?
 
Õpetan seekord inimestele, kuidas aega maha võtta, vaadata iseendasse ja teistesse ning jagada lähedust ja intiimsust lihtsal, aga sügaval viisil ja läbi selle jõuda imeliselt õnnelikku ja rahulikku seisundisse. Meditatsioon ei pea alati olema sirge seljaga istumine ja mõtete vaigistamine, see võib ka olla kellegagi läheduse jagamine, koos hingates ja kohal olles.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles