Aja auk. Aafrika revolutsionäär Fela

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fela Kuti
Fela Kuti Foto: Kuvatõmmis

Ühelt ajaloo tuntuimalt nigeerlaselt Fela Kutilt on ilmunud album «Highlife-Jazz and Afro-Soul», mis kogub kokku tema esimese bändi Koola Lobitos lood aastatest 1963–1969.

Kui Fela isa suri, saatis Fela ema – naisõiguslane, esimene naine Nigeerias, kes sõitis autoga – poja Inglismaale arstiteadust õppima. Fela hakkas õppima hoopis trompetit ja asutas seal Koola Lobitose. Bänd laenas Miles Daviselt modaaldžässi, mis liikus kahe erineva helistiku vahel traditsioonilise ühe asemel. Nigeeriasse naastes mõjutas Kutit muidugi peamiselt Lääne-Aafrika highlife, mis oli omakorda mõjutatud kalüpsost ja salsast. Tuntuim highlife’i bänd oli juba paarkümmend aastat olnud The Tempos.

Mõjutas ka sotsiaalne olukord. Nigeeria on Aafrika rahvarohkeim riik, selles räägitakse 500 keelt, kolm peamist on yoruba, hausa ja igbo, kuigi riigikeel inglise keel. Sadamalinn Lagos oli orjakaubanduse üks tähtsamaid linnu. Kui 1960. aastal saavutas senine Briti koloonia Nigeeria iseseisvuse, marssis tuhatkond muusikut Lagose tänavatel ja nõudis, et iseseisvuspäeval mängitaks highlife’i, mitte briti Edmundo Rossi bändi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles