Aja auk. Miles Davis võtab narkopuhkust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miles Davis
Miles Davis Foto: Kuvatõmmis

Saksofonist John Coltrane soolotsenud kord Miles Davise bändis pikalt ja vabandas, et ei oska peatuda. Davis kähvas: võta motherfucker suust välja!

Miles oskas peatuda. Sel nädalal kinos Sõprus linastunud Don Cheadle’i film «Miles Ahead» räägibki sellest, kuidas Miles aastateks 1975–1980 plaadifirmast Columbia puhkust küsis. Kui näiteks samal ajal puhanud John Lennon soovis last kasvatada, siis Miles võttis puhkust kindla plaaniga rahus narkootikume pruukida. Et kõik ikka klapiks, ostis ta ka oma New Yorgi elukohas rahu saamiseks kõrvalkorterid välja.

Raha džässi Picassoks kutsutud mehel jagus, Ferrarisid tal ikka oli. Oli ju tema cool jazz’i perioodi plaat «Kind Of Blue» (1959) pannud aluse džässi populaarsusele. Milesi puhkusega seoses arvatakse, et see ka hääbus, vähemalt sedavõrd, et must džäss kaotas koha valgele džässile. Cheadle’il kästi filmi võtta valge staar, ehk siis fiktiivse ajakirjaniku ossa Ewan McGregor, muidu raha ei saa; Milesi enda viimne soov olnud saada käed ümber valge mehe kõri. Valged politseinikud ja rassistid ei sallinud ka teda, kuid iroonilisel kombel õppisid džässi uued valged tähed Joe Zawinul, John McLaughlin, Chick Corea, John Scofield kõik tema bändis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles