George Clooney püüab Sudaanis uut kodusõda ära hoida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Clooney
George Clooney Foto: SCANPIX

USA näitleja George Clooney asutas Google´i, ÜRO ja genotsiidi vastu võitlevate organisatsioonidega koostöös heategevusorganisatsiooni Not On Our Watch.

Selle organisatsiooni satelliitsüsteem hakkab jälgima Põhja- ja Lõuna-Sudaani piiril toimuvat, edastab kirjutab The Telegraph.

Eesmärgiks on uue kodusõja ärahoidmine. 2011. aasta jaanuaris hääletatakse Lõuna-Sudaanis iseseisvumise üle.

Clooney Not On Our Watch rahastab Satellite Sentinel projekti esimest faasi. Selle projekti käigus kogutakse reaalaja satelliitpilte, mida analüüsivad Enough Project ja Harvard Humanitarian Initiative esindajad.

Satelliidipiltidelt on näha militaarjõudude paiknemist ja liikumist, tsiviilelanike asukohta ning muid märke, mis võivad aidata konflikti ennetada.

Loodetakse, et selline jälgimine kahandab vägivalla tekkimist.

«Meie eesmärgiks on juba eos takistada genotsiidi ja muid sõjakurjategusid. Kuritegelikud grupeeringud teadku, et kui meie vaatame, siis vaatab kogu maailm,» seisis Clooney teadaandes.

Sudaan on riik Aafrika kesk- ja kirdeosas, Niiluse jõe keskjooksul. Riigi kirdeosa jääb Punase mere äärde ja põhjaosa Sahara kõrbesse. Põhjas piirneb Sudaan Egiptusega, kagus Liibüaga, läänes Tšaadi ja Kesk-Aafrika Vabariigiga, lõunas Kongo DVga ja Ugandaga ning idas Eritrea ja Etioopiaga.

Sudaan on pindalalt suurim riik Aafrikas.

20 aastat kestnud kodusõja järel on Sudaani lõunapiirkondadel 2005. aasta algusest autonoomia. 2011. aastal otsustatakse nende edasine staatus, kas nad jäävad Sudaani koosseisu või iseseisvuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles