Moelooja Raili Nõlvak: Pinterest ja Instagram on mu igapäevased töövahendid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raili Nõlvak
Raili Nõlvak Foto: osta.ee

Raili Nõlvak on moedisainer, kelle käekiri on selgesti äratuntav. Läbiv joon Raili Nõlvaku loomingus on kontrast range geomeetrilise loogika ning kerge naiseliku fluidumi vahel. Talle meeldib mängida vormiga, mis võib olla ühteaegu jõuline kui ka naiselik.

Raili loodud kevad-suvi 2016 kollektsioon on inspireeritud aasialiku rõivastuse põhimõttest, kus võib leida kimonost inspireeritud jakke, jalga volditavaid Tai kalamehepükse ning hõlmikkleite ja -toppe, kirjutab osta.ee moeblogi

Foto: osta.ee

Kohtumine Railiga on soe ja meeldiv. Samad kontrastid, mis mängivad tema kollektsioonides tähtsat rolli, on esindatud ka temas endas. Oma olemuselt on ta õrn ja naiselik. Hääl on pigem tasane, kuid seal peitub sisemine jõud. Ta paneb ennast kuulama. Ja ausalt öeldes – Railit on mõnus kuulata.

Raili, pärast kümmet aastat töötamist disainerina Bastionis ja Sangaris, otsustasid teha omanimelise kollektsiooni. Miks? Mis oli ajendiks?

Kümne aasta jooksul töötasin neljas erineva suurusega ettevõttes. Neist kõigist oli midagi õppida. Pikemalt olin disainer Bastionis, mis oli loominguliselt kõige arendavam ja Prottenis, kus sain ise kõige sobivama kollektsiooni loomise süsteemi üles ehitada. Püüdsin alati töö kõrvalt ka oma kollektsiooni arendada, aga kahel toolil istumine minu jaoks ei toiminud.

Enne alustamist olin väga põhjalikult läbi kaalunud, missugune kollektsioonitegemise viis mulle olemuse, võimete ja kogemuse poolest kõige paremini sobib.

Foto: osta.ee

Mida sa rõivaste disainimise puhul oluliseks pead?

Disainerina huvitab mind rohkem vorm kui dekoor. Mind inspireerivad mängud vormi ja konstruktsiooniga ning väikesed ootamatud detailid rõivaste juures. Olulisem on lõige, alles siis järgneb värv või kangamuster.

Kust ammutad inspiratsiooni kollektsiooni loomisel? Millest on inspireeritud sinu viimane kollektsioon?

Kollektsioon algab kontseptsioonist, mis lõpuks kõiki tooteid ühendab ning neid tervikuks seob. Teema võib alguse saada täiesti ootamatutest asjadest, hetkedest, kogetud emotsioonidest. Ka veeb on mugav ja mõnus koht ideede kogumiseks. Pinterest ja Instagram on mu igapäevased töövahendid.

Viimane kollektsioon on aasialiku meelelaadiga. Kevad-suvi 2016 kollektsioon on inspireeritud just aasialiku rõivastuse põhimõttest. Siluett ei järgi keha kontuure, vaid jätab kandja ja rõiva vahele õhulisuse, mille tulemusena on võimalik kujundada erinevaid vorme. Eripäraks on joone kasutamine dekooris. Iga toodet läbib joon kontrastse detailina või varjatuna toote seesmisel poolel.

Foto: osta.ee

Kui kerge või raske on Eestis olla rõivadisainer ja n-ö endale nime teha, läbi lüüa?

Eestis alustada on võrreldes muude turgudega lihtne. Olles hea disainer ja leides positiivset vastuvõttu moekate eestlaste poolt, on võimalik kiirelt tuntuks saada. Siis läheb keeruliseks, kui tahad kaugemale jõuda kui Eesti. Välisturgude vallutamine nõuab tohutut tööd, rahalist ja ajalist ressurssi.

Mis on olnud selle kahe aasta jooksul, kui oled tegelenud oma ettevõtlusega, kõige keerulisem ja raskem?

Kuna enne alustamist oli mul selge, kuidas ma enda moebrändi edendama hakkan, siis suuri üllatusi õnneks ei ole olnud. Siiski kõikide väikeste eesmärkideni jõudmine on võtnud rohkem aega, kui esialgselt planeeritud.

Su tooted võeti hiljuti just ka Pariisi müüki! Kuidas nad su üles leidsid? 

Veeb on oluline kanal, kust ka välismaised sisseostjad uusi ja väikseid brände jahivad. Esindatus erinevates veebipoodides võibki viia sageli selleni, et ka füüsilisel pinnal tegutsevad butiigid brändi üles leiavad. Nii juhtus minuga.

Foto: osta.ee

Kui palju sa ise oma loomingut kannad? Milline on su stiil? Palun iseloomusta!

Loomulikult kannan enda loomingut, sest disainerina on mul luksus endale just selline toode teha, mida tahan!

Teistelt brändidelt riideid ostes ootan, et tootes oleks mingi põnev disainilahendus või -element, mis mind üllataks ja inspireeriks. Ma ei armasta igavaid rõivaid, kuid samas just kiirmoodi jälgides tekib üsna tihti tunne, et kõike on juba nähtud. Loomulikult tuleb ka mul ette neid päevi, kus riietuses on kõige olulisem mugavus ning muu ei olegi oluline.

Millisele naisele on Raili Nõlvaku rõivad suunatud?

Minu rõivaid kannab naine, kes väärtustab omapärasust ning pikib eksklusiivsust igapäevaellu; kontoris töötavad naised, kes otsivad põnevamaid formaalse riietuse võimalusi. Naine, kes hoiab end kursis

Foto: osta.ee

trendidega, kuid püüab leida alati oma tee. Ta soovib, et tehtud rõivavalik oleks turvaline, aga samas natuke äge ka. See naine ootab, et riietuse juures oleks mingi omapärane või humoorikas element. Mänguline, naiselik, sõltumatu ja loomulikult positiivne naine!

Mida arvad Eesti disainist?

Palju on esile kerkinud erinevaid põnevaid väikseid rõivabrände. Mul on hea meel, et Eesti disainerid usinasti püüavad läbi lüüa. Loodan, et tugevamad on elus ka viie aasta pärast ja mõni väike bränd on edukas ka Eestist väljaspool.

Milline näeb välja sinu tavaline päev?

Kuna mikroettevõtjana pean igasuguste töiste tegemistega ise hakkama saama, siis väga tihti kulub terve tööpäev kollektsiooniga tegelemisele (tootearendus, tootmine, müük) ja õhtul teen lisaks veel teise tööpäeva arvuti taga (turundus, raamatupidamine, e-poed), lootuses, et praegu panustatud aeg toob tulevikus ka tagasi. Töiste tegemiste rohkusest tingituna tuleb ka sellised punktid päevakavva kirjutada, nagu vanematele helistamine või sõbrale kirjutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles