Planeet Tallinn Music Week tõuseb seniiti

Kirke Ert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cartoon, laupäeval, 2. aprillil 01.30 klubis Hollywood Weekend Festival klubiõhtu raames
Cartoon, laupäeval, 2. aprillil 01.30 klubis Hollywood Weekend Festival klubiõhtu raames Foto: TMW pressimaterjal

Esmaspäevast vallutab Tallinna Euroopa juhtivaid uue muusika ja linnakultuuri festivale Tallinn Music Week (TMW). Kaheksandat korda peetava TMW programm on tihedam kui kunagi varem. 

Muusikafestivalil astub üles 250 artisti meilt ja mujalt, muusikastiile on folgist elektroonika ja džässist metal’ini, esinejate seas on veel tundmatuid, oma karjääri esimesi samme astuvaid artiste, aga ka tippnimesid, kes tutvustamist ei vaja. Märkimisväärne on kindlasti see, et tänavu on festivali programmis ka laiahaardeline klassikalise ja nüüdismuusikaheliloojate ning interpreetide programm. Kontserdipaiku on 30.

Tuleb tunnistada, et üritusi on nii palju ja nii erinevates kohtades, et esialgu võtab silme eest kirjuks. Tegemist ei ole enam pelgalt muusikafestivaliga, mis koondunud paari kontserdipaika, TMWst on saanud kogu linna vallutanud ettevõtmine. 2016. aastal on märksõnad muusika, linn, kunst ja disain, toit ja jook, jutud ja konverents.

Festivali peakorraldaja Helen Sildna ütleb, et sellest aastast võetigi festivalile ametlikult laiendnimetus linnakultuurifestival, sest haare on nii palju laienenud, et vaid muusikasündmuseks ei saa seda küll enam nimetada. Laiem eesmärk ongi pakkuda külastajatele kõike, mis on uus, põnev ja mitmekesine.

Praeguse aja inimene tüdineb liigagi kiiresti ja tahab kogu aeg midagi uut, teda üllatada on aga keeruline. See omakorda esitab väljakutse kõigile, kes midagi korraldavad. Igal aastal tuleb lasta ideedel lennata, et publikuhulk kasvaks, laieneks ja sinust räägiks.

Sel aastal on uute festivaliosadena liitunud näiteks disainiturg Kultuurikatlas, mida esitleb Eesti Disainikeskus ning mis toob kokku nii Eesti kui ka lähinaabrite parimad disainimüüjad.

Uus on ka filmiprogramm «Õigus muusikale», mille raames jõuab Sõpruse kino ekraanile 28. märtsist 3. aprillini viis piiranguteta eneseväljendust käsitlevat muusikafilmi.

Iga seansi eel on ka võimalus kohtuda filmidega seotud isikutega režissööridest heliloojateni. Teiste seas kohtume elumuutva laenguga dokumentaalfilmi «They Will Have To Kill Us First» ühe peaosalise, kodanikuaktivistist lauljatari Discoga.

Sildna enda arvates on kõige pöörasem aga kindlasti ettevõtmine alapealkirjaga «Festival kolib õue». Selle idee veduriks on inglise muusikaprodutsent, BBC Radio 3 saadejuht Nick Luscombe, kes soovis väga luua Tallinna oma soundtrack’i. Ta võttis kampa Aivar Tõnso ja Steve Hellieri, festivali korraldajad rääkisid ideest Eesti Kunstiakadeemia sisearhitektuuri kateedris ning abikäe ulatasid nii Telliskivi loomelinnak kui ka Viru keskus. Mitme osalise koostöö tulemusel sünnivad Musumäel, Telliskivi loomelinnakus ja Nunne 16 Sille Pihlaku juhendamisel sisearhitektuuri tudengite kunstiteosed, mille juures saab kuulata Tallinna heliriba.

Programmis on endiselt seni hästi toiminud restoranide programm TMW Maitsed, nädalane mini-arvamusfestival TMW Jutud ja konverents, kus osaleb ligi 900 muusikatööstuse professionaali üle maailma.

Eraldi märkimist väärib Linnalava, mis moodustub kogu linnas asetsevatest kontserdipaikadest, mis asuvad kohvikutes, galeriides, raamatupoodides, disainistuudiotes ja teistes tavatutes paikades, kus astuvad üles kõikvõimalikud eripalgelised artistid, keda  on üle saja ja kes teevad seda muide tasuta.  

Sel aastal on põhiprogrammis ka klassikalise ja nüüdismuusika heliloojate ning interpreetide programm. Üks TMW tänavusi kõrghetki saabub neljapäeval, 31. märtsil Kultuurikatla black box’is briti cross-over-helilooja ja radikaalse muusikauuendaja Gabriel Prokofievi «Concerto for Turntables and Orchestra» ettekandega kammerorkestri Klaaspärlimäng Sinfonietta ja maailmameistrist briti plaadikeerutaja DJ Mr Switchi esituses. Samal kontserdil kõlab Peeter Vähi teos «Reminiscences of Youth» norra viiuldaja Mari Samuelseni ja tšellisti Håkon Samuelseni tandemi ettekandes. Kontserti juhatab dirigent Kristjan Järvi. Sellel kontserdil ei kehti festivalipass, pilet tuleb eraldi osta. 

Mõni aasta tagasi oli Tallinn Music Week laiema üldsuse arvates ehk väiksema seltskonna ettevõtmine. Nüüd sellist juttu, nagu oleks tegemist nišifestivaliga, enam naljalt ei kuule. Möödunud aasta festivalil käinud inimeste arv – 25 000 – räägib enda eest.

Korraldajad loodavad, et need, kes aastate jooksul festivali külastanud, on saanud hea elamuse, mis toob nad alati tagasi. Neil, kes TMW-le veel jõudnud ei ole, soovitab Sildna seda nüüd kindlasti teha.

«Kui ma ise korraldaja ei oleks, ausõna, võtaksin festivali ajaks end töölt vabaks. Mind isiklikult huvitavad uued ja erilised asjad, väga erinevatest kõikvõimalikest valdkondadest – seda võib võtta kui põnevat avastusretke, mida soojalt soovitan,» rääkis Sildna.

Infokast1: Jälgi festivali Postimehe otseülekannetest.

Jututoad

Esmaspäev, 28. märts 

17.00–18.00 Millist märki Eesti vajab?

18.30–19.30 Vana hea televisioon – mis sust küll saab? 

Teisipäev, 29. märts

17.00–18.00 Teadlaste Öö esitleb: Tagasi tulevikku 

Kolmapäev, 30. märts

17.00–18.00 Popp prügi

Neljapäev, 31. märts

18.30–19.30 Kosmoselaev Maa 

Reede, 1. aprill

18.30–19.30 Laulukirjutajate lahing 

Laupäev, 2. aprill

17.00–18.00 Rokipidu ilma alkoholita?

Konverents

Reede, 1. aprill

9.30–17.00 Creativity for Change 

Kontserdid Viru keskuses

Kolmapäev, 30. märts

13.00 Meisterjaan

13.45 Hartyga (RU)

Neljapäev, 31. märts

16.00 Sattuma (RU)

16.45 Würffel

17.30 The Princes

18.15 Trad.Attack!

Reede, 1. aprill

15.00 Soul Street Dance (US)

15.30 Fula Express (IL)

16.15 Shipsea (LV)

17.00 Def Räädu Massive

17.45 Violons Barbares (FR)

18.30 Erki Pärnoja: Himmelbjerget

Laupäev, 2. aprill

13.00 Curly Strings

13.45 Retro Future (DK)

14.30 Triana Park (LV)

15.15 Frankie Animal

16.00 Oligarkh (RU)

16.45 Sofia Rubina

Kontserdid Rock Cafés

Reede, 1. aprill

20.20 Flank

21.15 Curly Strings

22.20 Daniel Levi

23.00 Jüri Pootsmann

23.45 Elina Born

00.30 Karl-Erik Taukar

01.30 Avoid Dave

Infokast 2: Nipid, kuidas festivalil paremini orienteeruda

  • Laadi alla Tallinn Music Weeki äpp.
  • Tee www.tmw.ee veebis või festivali äpis «Oma kava».
  • Jälgi Nordea «Viie tärni» soovitusi festivali kavades.
  • Hangi festivalipass või osta üksikpiletid eelmüügist, siis väldid järjekordi uksel.
  • Tasuta kontserdid Linnalaval – teiste seas astuvad üles Daniel Levi, Zebra Island, Avoid Dave, Jüri Pootsmann Bänd. Vaata täpsemat kava: tmw.ee.

Infokast 3:  TMW fotokonkurss «Pildista festivaliemotsiooni!». Osalemiseks tuleb festivalil jäädvustatud pilt panna koos märkega #tallinnmusicweek Instagrami. Võidufoto kuulutatakse välja nädal pärast festivali.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles