Video: Auschwitzis ellujäänu on maailma vanim mees (6)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yisrael Kristal
Yisrael Kristal Foto: SCANPIX

Guinnessi rekordite raamat teatas, et maailma vanim mees on Auschwitzi koonduslaagris ellujäänud juut.

Yisrael Kristal sündis 15. septembril 1903. aastal Poolas Zarnowis ning elas üle kaks maailmasõda enne kui migreerus Iisraeli Haifasse, edastab BBC.

Guinnessi rekordite raamat kinnitas 13. märtsil, et Kristal on 112 aasta ja 178 päeva vanune.

Eelmine rekordvanusega mees oli jaapanlane Yasutaru Koide, kes suri selle aasta jaanuaris 112 aasta ja 312 päeva vanuses.

Kui Kristal sai kätte ta vanust tõendava dokumendi, uuriti temalt, mis on ta pikaealisuse saladus. Tema sõnul ei ole selleks mingit maapealset retsepti, sest elu on kõrgemates sfäärides ette määratud.

«Olen tundunud mehi, kes on olnud minust targemad, tugevamad ja kenama välimusega, kuid neile ei antud nii palju aega, kui minule. Arvan, et igast eluraskusest saab üle, kui töötada selle nimel, et kaotatu tagasi saada,» lisas pikaaelaine.

Esimese maailmasõja ajal sattus Kristal oma vanematest lahku, kuid hiljem leidis nad uuesti üles ja ta töötas Poolas Łódźis ta perele kuulunud kondiitritoodete vabrikus.

Kui natsid 1939. Poolasse tungisid, paigutati Kristal ja ta pere koos paljude teiste juutidega Łódźi getosse elama.

Kristali ja ta naise Chaja Feige Fruchti kaks last surid seal ning vanemad saadeti 1944. aastal Auschwitzi koonduslaagrisse.

Kristali naine tapeti, kuid tal õnnestus ellu jääda kuni ajani, mil Ameerika Ühendriikide väeüksused selle koonduslaagri 1945. aasta mais vabastasid. Üsna pikka kasvu mees kaalus siis vaid 37 kilogrammi.

Olles oma perest ainus ellujäänu, migreerus ta 1950. aastal Iisraeli koos oma teise naise ja pojaga ning perre sündis hiljem ka tütar. Seal käivitas ta uuesti maisustustetootmise.

Kristali tütre Shula Kuperstochi sõnul ei hävitanud koonduslaager ta isa inimlikkust ja headust.

Maailma vanim naine ja üldse vanim inimene on ametlikel andmetel ameeriklanna Susannah Mushatt Jones, kelle vanus oli 13. märtsi seisuga on 116 aastat ja 251 päeva.

Maailmas kõige vanemaks elanud inimeseks peetakse prantslannat Jeanne Calment´d, kes suri 122 aasta ja 164 päeva vansuena.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles