«Suur komöödiaõhtu» ei pane eestlaseks olemist häbenema (2)

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Suure komöödiaõhtu» riigivõla sketš: vasakult Merle Palmiste, Kaisa Selde, Mart Müürisepp, Juss Haasma, Tõnis Niinemets (seisab), Argo Aadli ja Mirtel Pohla.
«Suure komöödiaõhtu» riigivõla sketš: vasakult Merle Palmiste, Kaisa Selde, Mart Müürisepp, Juss Haasma, Tõnis Niinemets (seisab), Argo Aadli ja Mirtel Pohla. Foto: Tiit Mõtus, Kanal 2

«Suur komöödiaõhtu» põhineb soomlaste formaadil «Putous», mis on sealses MTV3s ülipopulaarne. Eelmisel aastal lõppes seitsmes hooaeg. Sarja kõige populaarsemaid saateid on vaadanud üle pooleteise miljoni inimese. Võrdluseks, üht eestlaste eelistatuimat meelelahutussaadet – vabariigi  aastapäeva presidendi vastuvõttu – jälgis viimati telerist 321 000 silmapaari. Aga soomlasi on rohkem ka.

«Komöödiaõhtu» on läbinisti sõbralik naljasaade. Nagu ütles Tiit Sukk, «me ei riku tuju ega pane ära». Kedagi ei mõnitata ning kellelgi pole põhjust neljapäeva õhtul sotsiaalmeedias säutsuda, et häbi on olla eestlane. Ma olen koos sellise seltskonnaga hea meelega eestlane. Kulubki ära natuke lihtsat nalja, ei pea, silm punnis peas, endast diipi inglise huumorit välja pigistama. Ugrilased pole «Monty Pythoni» tõugu rahvas.

Kiidan saatetegijaid osaliste valiku eest. Märt Avandi, Ott Sepp, Sepo Seeman, Jan Uuspõld, Peeter Oja ja teised dinosaurused on ju tublid, aga nii väike rahvas me ometi pole, et nad ainsad naerutamisvõimelised näitlejad oleksid. Eriti aplodeerin andeka Tõnis Niinemetsa kaasamise puhul. Tema koduteatri Von Krahli saal pole teab mis suur, aeg on seda fantastiliselt naljakat näitlejat laiale publikule näidata.  

Stuudiopubliku ees salvestatud saade koosneb lavastuslikest sketšidest, näitlejate improviseerimisest etteantud teemal ning varem salvestatud videoklippidest. Otse laval ette kantud sketšid «Restoran» ja «Riigivõlg» olid mõnusalt hoogsad, ja mis kõige toredam, stseenides osales lausa mitu inimest, kes kõik omavahel aktiivselt suhtlesid. See pole teile mingi «Õnne 13».

Varem salvestatud klipid kippusid venima (see virin peab iga Eesti naljasaate arvustuses sees olema). Näiteks inimmasina teemaga ei õnnestunud nii palju naeru välja meelitada, kui see minuteid võttis. Paar helget hetke selles siiski oli, näiteks mõttevoog kunstinäitusel. «Nädala uudised» jäigi saate kõige nõrgemaks osaks, nüüd võib ainult edasi kiita.

Originaalformaat näeb ette, et igas saates saadetakse üks osaleja stuudiopubliku ja televaatajate häälte põhjal koju. Esimeses saates seda veel ei juhtunud, näeme kõiki seitset näitlejat veel järgmiselgi neljapäeval. Siis selgub ka, milliste ülesannetega nad hakkama peavad saama ja kuivõrd väljahääletamine kirgi üles suudab kütta.

Näitlejate naerutamisvõimest sai kõige parema ülevaate kuueosalise saate viimases otsas, «Tähtede heitluses». Dramaturg Pakk oli igaühe jaoks loonud rolli, mida see lühiintervjuus Sukaga publiku ees näitama pidi. Ainult sellele osale eelnevad «kaadritagused kaadrid» grimmiruumist oleks võinud olemata jääda. Sisutu ajatäitmine, et poolteist tundi eetriaega (ilma reklaamipausideta 67 minutit) ikka täis tuleks.

«Tähtede heitlus» läks tõusvas joones. Esimesed lavale astujad Herbert Ving (Argo Aadli), Xavier Jesus (Juss Haasma) ja Kaja Lood (Mirtel Pohla) jätsid üsna kahvatu mulje. Ving oli labane, Jesus mõttetu ja Lood arusaamatu. Meeldivalt erines vaid soostereotüüpe loopiv kahehäälne Eksmees (Kaisa Selge).

Viimased kolm seevastu olid tõelised kompud. Kõigepealt Metanooli Tehnochuck (Mart Müürisepp), kelle loomiseks oli ilmselgelt ainet andnud internetimeem Techno Viking. Reljeefne six pack ja Müürisepp ise selle taga tegid hiilgava rolli.

Hele Laks (Merle Palmiste) mahutas ühte kehasse vabalt nii Siiri kui ka Viivi Sõnajala. Nimetatud on niigi võrratult koomilised tegelased, aga Palmiste sai nende taltsutamisega hiilgavalt hakkama, sealjuures üle pakkumata. «Kodu Kabrenee mändide all», no andke olla!

Õhtu naelana ilmus lavale minu vaieldamatu lemmik Suzi Vesik (Tõnis Niinemets). Kõik lugejad ei pruugi minu hinnanguga nõustuda, aga kasutan siinkohal kriitiku privileegi ja kuulutan ta avasaate kõige naljakamaks näitlejaks. Kui teile sellist muljet ei jäänud, siis tähendab see, et pole Niinemetsa teatrilaval näinud ega oska oodata, mis temas peitub. Me veel naerame!

Tegin enne saate ekraanile jõudmist pattu ja vaatasin enne komöödiasaadet «Putous», vähemalt sketšid on soomlased lahkesti internetti riputanud. Nende põhjal otsustades ei jää Thor Productioni «Suur komöödiaõhtu» originaalile kuigivõrd alla. Naermiseni järgmisel neljapäeval.

«Suur komöödiaõhtu» Kanal 2 neljapäeviti kell 20

Lavastaja Ain Mäetamm, stsenarist ja dramaturg Rein Pakk, osades Juss Haasma, Merle Palmiste, Tõnis Niinemets, Mirtel Pohla, Mart Müürisepp, Argo Aadli ja Kaisa Selde ja õhtu juht Tiit Sukk.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles