Põhja-Tallinn ja Jaagup Kreem naistest ja suhetest

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahva seltskond (vasakult): Kaspar Raudkivi ehk Mini, Jaanus Saks, Kerli Kivilaan, külalisena kampa võetud Jaagup Kreem ja paremal Kristjan Soomre ehk Chance. 
Eesti Laulu konkursile laekunud 238 uue loo hulgast jõudis Terminaatori solisti Jaagup Kreemi ja Põhja-Tallinna kooslus kaasakiskuva palaga «Eiolemulolla» kahekümne poolfinalisti hulka.
Vahva seltskond (vasakult): Kaspar Raudkivi ehk Mini, Jaanus Saks, Kerli Kivilaan, külalisena kampa võetud Jaagup Kreem ja paremal Kristjan Soomre ehk Chance. Eesti Laulu konkursile laekunud 238 uue loo hulgast jõudis Terminaatori solisti Jaagup Kreemi ja Põhja-Tallinna kooslus kaasakiskuva palaga «Eiolemulolla» kahekümne poolfinalisti hulka. Foto: Petra Maria Poola

Põhja-Tallinn kutsus Eesti Laulu konkursiks enda keskele rokkar Jaagup Kreemi. Uurisime maskuliinselt seltskonnalt naistepäeva eel, milliseid suhtesaladusi on nad elu jooksul õppinud. Elustiiliga vestlesid Jaagupi kõrval Põhja-Tallinna liikmed Jaanus Saks, Kristjan Soomre ehk Chance ja Kaspar Raudkivi ehk Mini. Sõna ütles sekka ka bändi ainuke naisliige Kerli Kivilaan.

Kohe-kohe on naistepäev, räägime natuke naistest. Mida te olete oma elu jooksul vastassooga suhtlemise kohta õppinud?

Jaagup: Palju sul seda linti on? (Naeravad.)

Kaspar: Ma pole mitte midagi õppinud! Mida rohkem naisi kohtan, seda rumalamaks jään.

Jaanus: Kuidas naistega suhelda? See on väga mitmeti võetav küsimus. Nii kuidas tuju on, nii suhtled. Naistele peab alati teistmoodi seletama – meestele räägid, kuidas asi on, aga naistele tuleb läheneda teise nurga alt. Nad enamasti reageerivad üle.

Kerli (naerdes): Ole väga ettevaatlik oma sõnadega!

Jaanus: Kui ma ütlen sõbrale, saab ta kahest sõnast aru, mida ma mõtlen.

Kaspar: Jah, näiteks ütled, et on vaja sõita. Kui on vaja sõita, siis on vaja sõita! Aga naine tahab alati teada, kuhu sõidad, kellega, miks on vaja üldse sõita, millal tagasi sõidad, kas sul midagi targemat teha pole.

Jaagup, sina oled oma pika abielu jooksul kindlasti nii mõndagi õppinud. Mis teeb naised eriliseks?

Jaagup: Naised on ühed ebamaised olendid, ole sa abielus kümme või kakskümmend aastat. Naised on nagu teiselt planeedilt ja see teebki nad nii võrratuks. Mees on lihtne süsteem: tavaliselt suudab teha ühte, mõned erandid kahte asja korraga. Aga kui mees vaatab televiisorit, siis ta vaatab televiisorit, ta ei saa samal ajal kududa. See, kuidas naised suudavad multitask’ida, on minu meelest ikka täiesti kummaline. Kui mu oma naine ütleb mulle täiesti kontekstivabalt, et võta see asi ja pane sinna, näitamata, mis asja ta mõtleb, saan ma aru, et ma pean näiteks klaasi panema nõudepesumasinasse. Aga teinekord ta räägib pika jutu ära ja null, ma ei saa midagi aru! See teebki nad nii huvitavaks. Naised on ühed lummavad olendid, nii see on ja nii peab ka jääma. Jumala eest ei tasu ajada pahtlilabidaga kõiki võrdseks – naised ei ole sugugi meestega võrdsed, nad on palju võrdsemad! See on ju ilmselge, et naised on meeste inspiratsiooniallikad, meeste muusad … Ühelgi normaalsel mehel pole isegi põhjust elada, kui tal pole naisi. Nii see on.

Kaspar: Minul on nii lühikesed suhted olnud, et ma pole jõudnud nende jooksul eriti midagi õppida. Kuulan praegu Jaagupit, lähen pärast koju ja võtan selle klaasi, panen ära. Mul muidu tavaliselt ikka on vale klaas või vale masin …

Jaagup: Ma ei tea, kes see filosoof oli, kes ütles, et mehed mõtlevad peaga, naised südamega. See on minu meelest nii ilusasti öeldud, vastab suures osas tõele.

Kaspar: Fakt on see, et naistega tuleb läbi saada, see on peamine. Sa pead naisega läbi saama, no matter what.

Jaagup: Ega läbisaamine pole allaandmine! Naisi tuleb kohelda teistsuguse respektiga, igal naisel on tõenäoliselt ühele mehele rohkem anda kui mõnel teisel mehel.

Kas naised ja mehed saavad olla omavahel sõbrad?

Kaspar: Naised ja mehed saavad olla sigahead sõbrad, jõhkralt head sõbrad. Minul on elu jooksul olnud parimaid sõpru naisterahvaid ka, aga pikkamööda on need sõprussuhted liikunud edasi pärissuheteks … Ja siis tead juba küll, mis edasi saab. Mees ja naine saavad omavahel sõbrad olla, kui see on mõlemale poolele teada, et tegemist on sõprusega.

Kerli: See saab töötada siis, kui kummalgi pole teineteisega mingit keemiat. Ainult sellisel juhul see toimib.

Kaspar: Sõprusega võib see keemia muidugi tekkida.

Jaagup: Kõige hullem on mehe jaoks see, kui ta satub sõbratsooni. (Naerab.) Mina kahtlen, kas meeste ja naiste vahel saab olla päriselt platoonilist armastust või sõprussuhet. See ei tähenda muidugi, et nii kui sa mõnd tüdrukut näed, pead kohe hakkama mingit suhet arendama.

Kerli: Üks mu parimaid sõpru juba viimased seitse-kaheksa aastat on poiss. Mina ei usu sellesse, et mees ja naine suhtlevad ainult ühel eesmärgil. Praegune olukord tõestab, et naise arvates võib mehega sõber olla, aga mehed arvavad, et pigem ei või.

Aga eksidega sõber olla? On see mõttekas?

Jaanus: Ei, kindlasti mitte. See pole lihtsalt võimalik.

Kaspar: Eksidega sõber olla – naisega on üldse väga raske sõber olla. Mul on naissoost sõpru olnud, aga asi on arenenud edasi suhteks ja siis sõprus vaibub või kõik läheb kuidagi teistmoodi …

Jaanus: Kui parima sõbrannaga areneb asi suhteks ja te lähete lahku, siis harilikult on teil lahkuminekuks mingi põhjus.

Jaagup: Siin on jällegi üks väikene aga. Kindlasti ei ole mõtet minna lahku vihaga: «Kuradi siga! Ma ei räägi enam sinuga!» Mul on neid tuttavaid küll, kellel on ühised lapsed ja elamised ning ühel hetkel läheb abielu karile, hakatakse kohut käima ja teineteist mudaga loopima – see on väga halb. Samas on mul ka selliseid tuttavaid, kellel on lapsed ja saavad uue mehega/naisega läbi, teevad sauna ja … See on järglastele kindlasti parem variant!

Kaspar: Oleneb, mis teid veel ühendab.

Jaagup: Kindel on see, et leidub ka selliseid inimesi, kes elavad jõuga koos laste pärast. Lapsed ei ütle sulle never ever pärast aitäh, et piinlesite ja oma elu rentslist alla valasite. «Noh, ega meil hea ju ei olnud, aga elasite vähemalt meie juures.» Kui suhe saab läbi, tuleb see kindlasti konkreetselt ära lõpetada. Nii paraku on, sest vastupidine olukord ei teeks mitte kellelegi midagi head.

Kristjan: Sõbraks jäämine pole lootusetu üritus, erandeid on kindlasti.

Kas oma naine on parim sõber?

Kõik nõustuvad: Võiks olla …

Kaspar: See on mitmeti mõistetav. Seda sõpra on sul ka vaja, kelle ukse taha võid minna mälus peaga kraapima, et ou, kaotasin võtme ära. Sõbra tähendus on tänapäeval ka ära lörtsitud – igaüks, kes on Facebookis sõber, on kohe sõber. Oi, kui palju mul nii sõpru oleks, tuhandeid! Aga tegelikult on sõprusel ikka palju sügavam tähendus.

Kui suur roll on suhtes kompromissidel?

Jaagup: It takes two to tango. Suhe ongi üks suur kompromisside tegemine. Mitte allaandmine! Ühelt poolt tehakse rohkem neid asju, mis temakesele meeldib ja … Nii ei saa, et sa muudkui raiud, et mina teen seda, lähen reede õhtul baari ja sina saad minna neljapäeval maniküüri. See oleks väga imelik, kui ma hakkaks oma naisele peale suruma, et nüüd hakkame lahedat asja tegema. Tee ära sukeldumispaberid ja hakkame koos sukeldumas käima! Kui ma tean, et talle see ei meeldi … Pigem mitte! Inimesed on erinevad.

Kaspar: Minu asjad, sinu asjad ja koos-

asjad.

Jaagup: Just.

Andke nõu nüüd ka naistele: mis on meestega suhtlemise saladus?

Kaspar: Mõistlikkus on salavõti meeste südamesse. Minul on nädalas kolm-neli korda selliseid hetki, kus ma olen jälle unustanud või läks n-ö vale klaas valesse masinasse, loll tegu, millest ise ka aru saad, aga tegu juba tehtud … Siis võiks jääda minuga mõistlikuks. Mina üritan samamoodi aru saada naistest, sama võiks vastupidi töötada.

Kristjan: Ma arvan, et kõiki ikka ühe puuga võtta ei saa, see oleneb ikka mehest endast, kuidas temaga suhtlema peab.

Jaagup: Mehed on hästi lihtsad – naine peab õigel hetkel lihtsalt välja ilmuma. Ja muidugi, vinguda ei tohi! Kui vingub, siis ega sealt head nahka ei tule. Vingumine ei vii kuhugi.

Kerli: Minu meelest on ükskõik kellega suheldes oluline, et kui miski ajab sind räigelt närvi, siis ei ole mõtet kohe plahvatada. See on mõttetu. Ma olen üritanud ennast nii palju distsiplineerida, et kui lähen närvi, siis mõtlen korraks selle peale, miks ma närvi lähen. Ma suudan neist asjadest rääkida nagu normaalne inimene.

Jaagup: Kümneni lugemine on väga hea trikk.

Jaanus: Kui naine saab mõne asja peale vihaseks ja lendab sulle peale, enne kontrollimata, kas see asi üldse oli nii, nagu ta sellest aru sai …

Kerli: Kui sa teist inimest ründad, siis ainus, mis ta teha saab, on end kaitsta või vastu rünnata.

Jaanus: Ja kui tuleb välja, et ta ründas sind veel ilmaasjata … Siis enam sorry’st ei piisa, kui oled kirvega pähe ja jalaga näkku saanud ning emotsionaalne kahju on juba tehtud.

Kaspar: Klaaritud tülisid üles võtta on puhas lollus. Miks üldse neid klaarida, kui neid uuesti üles tõmbad! Kõik tuleb ikka kohe ära klaarida – kuigi kohe on suhteline mõiste. Asju ei tasu lükata homse peale, siis käib mingi hetk pirakas ära: «Ma tahtsin sulle juba pool aastat tagasi öelda, et mulle ei meeldi see!» Kui sa ei saa selle lahendamisega hakkama, siis sa pead kas olukorraga leppima ja edasi liikuma või siis ei lähe edasi ja lõpetad ära.

Aga kui palju on tõepõhja all soovitusel, et tüliga voodisse ei tasu minna?

Kerli: Minu meelest on jumala õige jutt, et tüliga voodisse ei tasu minna.

Jaanus: No eks tüliga ei lähegi voodisse – siis sa ööbid diivanil …

Jaagup: Suhtes või üldse on kõige tähtsam asi ikkagi see, et kui sa tunned, et see inimene pole su jaoks õige, siis ära näe vaeva. Ära raiska enda ja teiste aega. Kui sa näed, et paari nädalaga hakkavad sulle mingisugused asjad närvidele käima, siis mehe puhul on kõige hullem see, kui ta üritab hakata ennast naise pärast muutma. Ja kui naine seda vastu ei tee, siis on halvasti. Mehest saab kelgunöör. Naine hakkab sinuga käima sellepärast, kes sa oled, mitte sellepärast, kes sa kunagi võib-olla oled.

Jaanus: Ennast muuta ei tasu kellegi teise nimel. Ainult iseenda nimel.

Mis on õnneliku suhte salavõti?

Kaspar: Peale seksi või? (Kõik naeravad.)

Jaanus: Kui õhtul lähed koju ja klaasis on viski jääga, siis on okei … (Muigab.)

Kaspar: Need pisikesed asjad, et ühine kohv, «tere hommikust, kallikene» – see ei anna suurt midagi, see on seesama rutiin. Pigem annavad suhtele juurde just suuremad asjad. Teha koos midagi põnevat! Kelle jaoks mis põnev on, on igaühe enda otsustada.

Jaagup: Ma saan rääkida ainult oma kogemusest, aga mina saan oma naisega sellepärast jube hästi läbi ja meie tandem töötab, et me oleme suutnud jääda 20 aasta jooksul spontaanseks. Spontaansus on edasiviiv jõud. Ühel hetkel ütled, et nüüd sõidame ära – selliseid asju peab olema, muidu rutiin tapab. Rutiin on kõige hullem, mis üldse olla saab. Hommikul lapsed kooli, siis see, siis see, lapsed koolist ära, õhtu, väsimus, kukud pikali … Jama! Tegelikult tuleb teha hullumeelseid asju, siis on endal ka hea.

Kaspar: Ehk siis: elada?

Jaagup: Jah, koos elada. Aga mitte ainult, teisele tuleb anda ka õhku ja ruumi. Spontaansus peab olema, kui see värv ära kaob, siis on …

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles