Viis filmi, mis jätavad mulje, et jälitamine on romantiline

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Pattinson, kes kehastas kuulsas vampiirisaagas obsessiivset vampiiri Edward Cullenit.
Robert Pattinson, kes kehastas kuulsas vampiirisaagas obsessiivset vampiiri Edward Cullenit. Foto: SCANPIX

Tuleb välja, et romantika ja ahistamise vahel on õhuke piir. Hiljuti Michigani ülikoolis tehtud uurimus tõdes, et naised, kes armastavad romantilisi komöödiaid, suhtuvad partneri obsessiivsesse käitumisse palju leebemalt, kui nad tegelikult peaksid.

Uuringut juhtis Julia R. Lippmann, kes on ülikooli soouuringute õppejõud. Tema sõnul suhtuvad romantiliste komöödiate austajannad jälitamisega seotud müütidesse hoopis teistmoodi kui need naised, kes hindavad näiteks loodusdokumentaale või on vaadanud filme meeste agressioonist. Jälitamisega seotud müütide hulka kuulub arvamus, justkui naised tahaks, et mehed neid «taga ajaks», ning arvaks, et see on isegi ju romantiline.

Ilmselgelt on tegu problemaatilise nähtusega, kui see kandub üle pärisellu, kirjutab Hello Giggles. Uuringu järgi usaldavad müüte uskuvad naised liiga vähe oma instinkte ning nad kipuvad uskuma, et «armastus võidab kõik». Nad lihtsalt ei mõistagi, kui ebaterve ja ohtlik jälitamine võib olla.

Läheneva sõbrapäeva valguses uputab popkultuur meid taas erinevate romantiliste komöödiatega üle ning kuigi nende nautimises pole midagi halba, tasub meeles pidada, et filmireaalsust ei saa kanda üle pärisellu.

Siin on mõned filmid, mis on meile jätnud mulje, et jälitamine on tegelikult romantiline.

  1. «Kõiges on süüdi Mary» («There’s Something About Mary»). Lühidalt nuhib peategelane oma salaarmastuse kohta välja kõik, mis suudab, ning kasutab siis valesid ja trikke, et panna ta endasse armuma.
  2. «Armastus on see ...» («Love Actually»). Kuigi see on üks läbi aegade armastatumaid jõulufilme, on filmis näha obsessiivseid käitumismustreid. Ei ole okei, kui su parima sõbra abikaasa su uksele ilmub sel viisil armastust avaldama.
  3. «Rumal, pöörane armastus» («Crazy, Stupid Love»). Jah, see tundus nunnu, sest tegu oli koolipoisiga, aga pidev sõnumite saatmine, laiavad romantilised žestid ja ilmumine hilisõhtul oma lapsehoidja koju ei ole päris normaalne.
  4. «Videvik» («Twilight»). Kõigi teismeliste (ja nende emade) palavalt armastatud vampiirisaaga on täis obsessiivseid käitumismustreid. Kuidas sulle meeldiks, kui kaks meest üksteise võidu sind öösiti magamas vahiksid?
  5. «50 halli varjundit» («50 Shades of Grey»). Lisaks sellele, et film ja raamat sadomasokultuuri täiesti valesti kirjeldasid, on siin näha väga ebatervet suhet: kontrollimine, jälitamine – Christian Grey on kõike muud kui romantiline. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles