Vähihaigust on abikaasal raskem taluda kui haigel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähihaigust on abikaasal raskem taluda kui haigel.
Vähihaigust on abikaasal raskem taluda kui haigel. Foto: SCANPIX

Soomes Helsingi ülikoolis kaitstud väitekirjas seisab, et ühe pereliikme vähki haigestumine mõjutab ka teisi pereliikmeid.

Vähihaige abikaasal võib olla haigust raskem taluda kui haigel endal, kirjutab Helsingin Sanomat.

See kehtib eriti naiste kohta, kelle mees on mõnda vähiliiki haigestunud.

Küsitlusuuringuga tehti kindlaks paaride masenduse ja depressioon tase nii diagnoosi panemise ajal kui ka 8 – 14 kuud hiljem. Esimesele küsitlusele vastas 172 paari, enamik neist paarides osales ka teises küsitluses.

Uuring näitas, et kõige raskem etapp oli siis kui vähk oli alles diagnoositud. Meeleolu oli positiivne neil haigetel, kelle abikaasa oli hea tervise juures, kellel oli optimistlik ellusuhtumine ja tunne, et tegelikult on elu kontrolli all.

Helsingi ülikoolis väitekirja kaitsnud Mila Gustavsson – Liliuse sõnul tõestas uuring, et ka vähihaige abikaasa vajab emotsionaalset ja vaimset tuge.

Uurija sõnul vajaksid paarid, kus üks partneritest on vähihaige, psühholoogilist koolitust, mis kasvataks positiivset ellusuhtumist ning partnerite vahelist suhtlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles