Raport: Aafrikas on 2050. aastaks 70 miljonit HI-viirusse nakatunut

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raport: Aafrikas on 2050. aastaks 70 miljonit HI-viirusse nakatunut
Raport: Aafrikas on 2050. aastaks 70 miljonit HI-viirusse nakatunut Foto: SCANPIX

Rahvusvaheliste asjatundjate arvates tuleks Aafrika riikides keskenduda uute HI-viirusse nakatumiste ennetamisele, mitte niivõrd juba haigestunutele.

Aafrikas on HI-viirus 22 miljonil inimesel, kirjutab Helsingin Sanomat.

USAs asuv Institute of Medicine raportis ennustatakse, et 2050. aastaks võib Aafrikas HI-viirusse nakatunuid olla juba 70 miljonit inimest.  Praeguste ressursside juures ei suudeta neile kõigile tagada juurdepääs meditsiiniteenustele. Aafrika puhul oleks efektiivsem keskenduda uute nakkuste vältimisele.

Nimetatud instituut avaldas oma raporti selle nädala alguses enne 1. detsembril tähistatavat rahvusvahelist aidsi päeva.

ÜRO lastefondi UNICEF seisukoht on, et HIV-positiivsed rasedad peaks saama ravi, et viirust ei saaks nende sündimata lapsed. Ravimite abil saaks laste nakatumist ennetada, kuid Aafrika aladel, mis jäävad Saharast lõuna poole, ei saa umbes pooled last ootavad naised vajalikku ravi.

«Arenenud riikides on imikutel väga harva HI-viirus, kuid Aafrikas sünnib päevas 1000 selle viirusega last,» lausus UNICEFi HIV ja aidsi programmi juht Jimmy Kolker.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles