Jääkarud on hakanud poegi seljas kandma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääkarud
Jääkarud Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul on jääkarudel kliimasoojenemise tõttu tekkinud uus käitumisviis – nad kannavad poegi seljas.

Poeg võetakse selga siis kui on vaja ületada veetakistus, kirjutab sciencedaily.com.

Uurijate sõnul tuleb Arktika suvel jääkarudel läbida üsna pikki distantse vees, kuna paljudes kohtades on jää sulanud.

Ema seljas olemine aitab aga kogenematutel poegadel ellu jääda.

«Seljas olev poeg on ema kehaga kontaktis, samas aga pääseb külmas vees märjaks saamisest. Selle tõttu ei kaota ta liigselt kehasoojust,» selgitasid uurijad.

Nad lisasid, et noortel jääkarudel ei ole veel kuigi paksu rasvakihti ning jäine vesi võib neile selle tõttu saatuslikuks saada.

Maailma looduse fondi (WWF) uuring näitas, et Alaska märgistatud  jääkarud ujusid viimase nelja aasta jooksul 560 – 640 kilomeetrit.

Emastele jääkarudele pandi raadiokaelarihmad, isastele ei saa neid panna, kuna nende kael on laiem kui pea ja kaelarihmad ei püsi selle tõttu paigas.

Emaste jääkarude liikumist jälgiti satelliidi abil. Otsiti tõendeid, kuidas kliimamuutus karusid mõjutab.

Jääkarud on suurepärased ujujad, kuid nad peavad jahti ja paljunevad merejääl. Karude kindel pind – jää - on kliimasoojenemise tõttu kahanemas.

«Kui Arktika jää jätkab kahanemist, tuleb jääkarudel aina pikemaid distantse ujuda. Pojad on sunnitud need ujumisdistantsid ema seljas kaasa tegema. Emade uus käitumisviis, võtta pojad selga, säästab nende elu,» lisas jääkarude spetsialist Geoff  York.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles