Ülempäkapikk avab Tallinna jõuluturu

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traditsiooniline jõuluturg Raekoja platsil.
Traditsiooniline jõuluturg Raekoja platsil. Foto: Peeter Langovits

Laupäeva keskpäeval kuulutatakse Raekoja platsil ülempäkapiku tervitusega avatuks Tallinna jõuluturg.

Raekoja platsi jõuluturu korraldaja OÜ 5+ Capital esindaja Diana Harusoo kinnitab, et uudsust lisavad avatud lahendusega müügipaviljonid, kus on parem võimalus kaupa eksponeerida.

"Kui seni moodustasid müügipaviljonide tagaküljed kinnise seina, muutes Raekoja platsi äärsete restoranide akendest avaneva vaate ilmetuks, siis sel aastal asetsevad müügimajakesed nii, et turg on jälgitav igast küljest, tagahoove ja umbsoppe ei teki," selgitab Harusoo.

Harusoo ütlust mööda pole jõuluturg kunagi olnud vaid kauplemise koht. "Oluline on kultuurielamus, mis algab jõuluvanast, turu ühtsest kujundusest ja nädalalõppudel pakutavast kirevast kontsertkavast,” ütles ta.

Kaalukas osa programmis kuulub Harusoo sõnade järgi jõuluteemalistele etteastetele, kuid pakutakse ka muusika- ja tantsuelamusi. “Eraldi tooksin välja Credo-Allika kammerkoori, mis on võitnud konkurssidel auhinnalisi kohti, Cambridge’i ülikooli laulukoori jõulukava ja Carolina tantsustuudio jõuluprogrammi,” avaldas ta.

Uudisena näitavad korraldajad suurel ekraanil filme, asjakohaseid klippe ja möödunud aegade menusaateid. Vaadata saab Marko Leino “Jõululugu”, Heiki Ernitsa “Lepatriinude jõule”, Heino Parsi “Lumeveskit”, Aarne Ahi “Kingikratti”, Toivo Kösteri “Kitsast kinga”. Aasta viimasel päeval saavad turulised osa Viini filharmoonia uusaastakontserdist.

Jõuluturul toimub Harusoo teatel lustakaid ettevõtmisi, nagu jõululuuletuste konkurss, kauneima piparkoogi valimine, parima omatehtud jõuluehte konkurss, kuuse ehtimise võistlus.

Jõuluturu kultuuriprogramm algab 27. novembri keskpäeval ülempäkapiku tervitusega. Pühapäeval, 28. novembril kell 14 süüdatakse esimene advendiküünal. Advendiküünalde süütamine jätkub kuni jõuludeni igal pühapäeval samal ajal.

Kolmapäeval, 22. detsembril tähistatakse talve algust.

Aastavahetuse järgsetel turupäevadel pakuvad kultuurilist külakosti rahvusseltsid. Näha saab vene rahvuskultuuri organisatsioonide ühenduse SADKO uusaastaprogrammi, Eestimaa Valgevenelaste Assotsiatsiooni, Eesti Aserbaidžaani Kultuurikeskuse AJDANi, Eesti Lätlaste Seltsi ja Rahvuskultuuride Ühenduse LÜÜRA kultuuriprogramme. Õigeusu jõule etendab kollektiiv Krupiskie Muzõki.

Jõuluturg on avatud 9. jaanuarini.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles