Eesti elu: kuidas prostituudid nõukaajal Tallinnast välja saadeti

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prostituut
Prostituut Foto: AFP / Scanpix

Eesti Rahva Muuseum alustas paar aastat tagasi kaastööde kogumist teemal «Linn ja maa nõukogude ajal», kus on tähelepanu all maa ja linna seotus ning nende vastastikune mõju nõukogude ajal.

ERM koguhoidja Siret Saar vaatleb muuseumi ajaveebis kaastöid, kus tuli juttu ka sellest, kuidas 1960. aastatel saadeti kergemeelsed daamid Tallinnast välja maa-asulatesse. «Neil aegadel «praotati pisut ust» ka juba väliskülaliste jaoks ja et siinset tänavapilti veidi paremana näidata, otsustas võimuladvik linna puhastada ebasoovitavast  «elemendist» . Sellesse kategooriasse kuulusid joodikud, litsid, tööpõlgurid. Eriti peeti silmas just nooremaid naiskodanikke, kes oma elukommetega liialt silma torkasid ega väärinud elama pealinnas. Nende jaoks sündis otsus lühike ja karm: välja kolida Tallinnast ja asuda maapiirkondadesse, st põllumajandusse või mõnda alevisse, kus tööle ja elama võetakse.» (ERM KV 1249:5)

«Linn sai sel moel (vähemalt suures osas) soovimatust inimkontingendist lahti, aga sedajagu muutus kohtades, kuhu väljasaadetud elama asusid, elu tunduvalt «huvitavamaks».Tamsalu alevisse sattus neist oma kümmekond. Siinne rahvas leidis neile ka kohe nimetuse «kosmonaudid» . (Oli ju neil aastail kosmoselendude algus, seepärast see nimetus rahvale keele peale sattuski.) (ERM KV 1249:5)

Missugustesse Eesti alevikesse väljasaadetud veel sattusid ja kuidas see kohalike elu muutis, saad vaadata ERM blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles