Peeter Rebase protest nurjas Eesti Vabariik 100 filmikonkursi tulemused

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Rebane.
Peeter Rebane. Foto: Videokaader

Peeter Rebase filmiprojekti  «Purjetamine vabadusse» produtsent Meelis Niinepuu avaldas rahulolematust Eesti vabariigi 100. sünniaastapäevaks korraldatud mängufilmikonkursi tulemuste üle, sest tema projekt jäi valikust välja. 

Postimehe andmetel on välja kuulutatud uus hindamine, millest võivad osa võtta kõik üheksa finalisti,  sealhulgas Rebase kõrvale jäänud film «Purjetamine vabadusse».

Niinepuu väidab, et  žüriis oli huvide konflikt. «EV 100 pressikonverentsi materjalidest selgus, et ühe konkursiprojekti «Tõde ja õigus» kaasprodutsent Madis Tüür on  žüriiliikme Elen Lotmani elukaaslane. «Žüriiliikmed said projektidele hindeid anda ühest kümneni. Eesti Filmi Sihtasutuse selgituste kohaselt andis Lotman oma elukaaslase projektile «Tõde ja õigus» kümme punkti. Ei ole korrektne hinnata oma elukaaslase projekte,» ütles Niinepuu.  

6. oktoobril valiti EV 100 mängufilmi konkursi žürii poolt välja kuus mängufilmi, mis pidid minema tootmisse. «Vaie esitati, kuna Postimehes ilmus EFI pressikonverentsi järel info, et ühe  võistlustöö kaasprodutsent on žürii liikme elukaaslane. Eesti Filmi Instituudi  informatsiooni kohaselt selgus, et huvide konflikt tekkis juba 2014. aastal, kuid EFI jättis huvide konfliktile eneseregulatsiooni korras reageerimata. Lisaks rikuti 26. oktoobril žürii koosolekul EFI projektide hindamiskorda ja projekte ei hinnatud vastavalt EV 100 reglemendile. Seetõttu palusime viia läbi uue hindamise,» selgitab Niinepuu.  Uue hindamise tähtaeg on 22. veebruar.

«Põgenemine vabadusse» idee autorid on Meelis Niinepuu ja Marko Matvere, režissöör Peeter Rebane. Filmi meeskonda esindab Postimehe andmetel advokaat Allar Jõks.

Eesti Filmi Instituudi esindaja ja žürii liige Tibbo-Hudgins tunnistab ta huvide konflikti. «Meile tuli üllatusena, et asi jõudis pressi, sest  olukord oli läbi räägitud,» ütles  Tibbo-Hudgins. Ta möönab, et tegu on keerulise juriidilise vaidlusega. «Lotmani antud punktid võeti tabelist välja, kuid lõplik edetabeli seis sellest ei muutunud.»

«Inimene teeb oma esimest filmi, ta ei tunne toetuste eraldamise eeskirja ega protseduurireegleid, mille järgi meie tegutseme,» rääkis Tibbo-Hudgins. «Ta oleks [probleemide puhul  - toim] võinud tulla meiega rääkima, mitte vaiet esitada.»

Niinepuu sõnul moonutab Tibbo-Hudgins tegelikkust. «Kohtusime Piretiga vahetult pärast hindamist. Olukorras, kus EFI ise on rikkunud protseduurireegleid, on meie süüdistamine silmakirjalik. Meil ei ole mingisuguseid probleeme kaotamisega, kui kõik finišeerivad puhtalt,» lisas Niinepuu.

Eesti Vabariik 100 filmikonkurss kuulutati välja detsembris 2012. Konkursi esimesse vooru juunis 2013 laekus 165 filmiideed, millest valiti välja 17 parimat. Valitud 17 ideest kirjutati stsenaariumid oktoobriks 2014, millest jäi omakorda sõelale üheksa tugevaimat projekti. Väljavalitud üheksa filmi loominguline arendus kestis ühe aasta jooksul ehk oktoobri alguseni 2015.

Need filmi olid

  • «Tõde ja õigus»
  • «Seltsimees laps»
  • «Põrgu Jaan»
  • «Võta või jäta»
  • «Lotte ja kadunud lohed»
  • «Printsess, Paaž ja Felix»

Eesti Vabariik 100 filmikonkursi korraldasid Riigikantselei, Kultuuriministeerium ja Eesti Filmi Instituut. Konkursi valikukomisjoni kuulusid filmilevitaja Timo Diener, filmiajakirjanik Karlo Funk, operaatorid Alar Kivilo ja Elen Lotman, EFI esindajad Piret Tibbo-Hudgins ja Kaarel Kuurmaa, Riigikantselei esindaja ja lavastaja Jaanus Rohumaa ning näitleja Lembit Ulfsak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles