Vana-aastaõhtu ja terve 2015. aasta vaadatuim telekanal oli Kanal 2!

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilvede all.
Pilvede all. Foto: Reporter.ee

Juba üheksa aastat Eesti vaadatuima telekanali tiitlit hoidnud Kanal 2 tegi seda jälle! 31. detsembri suur päevavõit pani väärika punkti järjekordsele edukale aastale.

Vana-aastaõhtu on kujunenud Eesti telekanalite omalaadseks „jõukatsumiseks“. Tänavugi pakkusid kõik kanalid meeleolukaid erisaateid ja parimat meelelahutust. Ehkki üksiksaadetest oli vaadatuim ETV „Tujurikkuja“, osutus päeva kokkuvõttes ülekaalukalt populaarseimaks Kanal 2, millele kuulus 18,1 protsenti kõigi Eesti elanike vaatamisajast. Järgnesid ETV 15,7 ja TV3 14,2 protsendiga.

Sama pingerida kehtis ka terve 2015. aasta kokkuvõttes. Aasta vaadatuim oli taas Kanal 2, teisel kohal avalik-õiguslik ETV ja kolmandal TV3. Kahe kommertskanali omavaheline võrdlus on eriti muljetavaldav – Kanal 2 vaadatati ligi kolmandiku võrra rohkem kui TV3, vastavalt 15,5 ja 11,2 protsenti kogu televaatamisele kuulunud ajast. Lisaks üldvaadatavusele oli Kanal 2 konkurendist edukam ka nn. kommertssihtrühmades, 18–49 ja 18–59-aastaste vaatajate hulgas.

Keskmiselt jälgis Kanal 2 programmi iga päev 412 000 televaatajat.

Kevadise telehooaja TOP 20-s oli Kanal 2 esindatud 13 saatega. Sügishooaja 20 vaadatuma saate hulgas oli Kanal 2 saateid koguni 14.

Kanal 2 aasta suurimad hitid olid „Pilvede all“ (keskmiselt 187 000 vaatajat), „Meie aasta Hiinas“ (176 000), „Naabriplika“ (163 000), „Kodutunne“ (159 000), „Pöörased üheksakümnendad“ (154 000), „Laula mu laulu“ (151 000) ja „Nädalalõpp Kanal 2ga“ (149 000).

Eraldi esile tõstmist väärib Kanal 2 uudistemagasin „Reporter“, sest just selle programmi seltsis veetis keskmine Eesti televaataja aasta kokkuvõttes kõige rohkem aega. Ülejäänud igapäevased saated („Aktuaalne kaamera“, „Ringvaade“, „Seitsmesed uudised“, jne.) jäävad selles võrdluses selgelt tahapoole.

Vaatajate poolehoidu kinnitab ka Kanal 2 ülivõimas esinemine kevadisel Eesti Meelelahutusauhinda jagamisel, kus ligi 250 000 inimest andsid hääle oma telelemmikutele. Parimaks teleseriaaliks valiti „Pilvede all“ ja parimaks seriaalinäitlejannaks samas sarjas mängiv Elisabet Reinsalu. Parima meesnäitleja tiitel läks „Naabriplika“ Harry Kõrvitsale. Parim naissaatejuht oli Tuuli Roosma ja parim meessaatejuht Kristjan Jõekalda, kes krooniti ka kõige ihaldusväärsema, Aasta Meelelahutaja tiitliga.

Lisaks meelelahutusele leidsid tunnustust ka ühiskondlikult olulisi teemasid käsitlevad Kanal 2 saated. Mullu UNICEFi Sinilinnu aastapreemia laureaadiks valitud „Kodutunne“ pääses seekord Aadu Luukase missioonipreemia nominentide hulka. Hetlin Villaku koduvägivalda ja seksuaalset ärakasutamist käsitlenud erisaadet „Müüdud naised“ pärjati aga äsjasel Inimkaubanduse tõkestamist toetava meediaauhinna konkursil parima telesaate preemiaga. Tunnustust ja tähelepanu pälvis ka Kanal 2 saatesari „Piire ületades“, mis tõi esmakordselt laia vaatajaskonnani puudega inimeste rõõmud ja mured. Olulisi teemasid kajastavad ka „Radar“, C-Komando“, 11. jaanuaril esilinastuv „Pagulased“ ja mitmed teised Kanal 2 jätkusaated ning eriprogrammid.

Viimaks väärib meenutamist seegi, et ajaloolise Oscarite gala, kus Eestit esindanud „Mandariinid“ kandideeris parima võõrkeelse filmi auhinnale, tõi otseülekandes ekraanile just Kanal 2.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles