111 käskirjast saab 20 raamatuks

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti suurima, 10 000-eurose auhinnafondiga kirjanduskonkursil «Bestseller» ilukirjanduse kategoorias ühte ja ainsat võitjat ei olnudki. Kuid see-eest anti esmakordselt toimunud ning Postimehe ja Elisa toel toimunud konkursil välja lausa kolm peapreemiat: esimest auhinnalist kohta jäid jagama Helga-Johanna Kuusler käsikirjaga «Puhkus koomas», Marek Kahro käsikirjaga «Näkid» ja Reelika Lootus käsikirjaga «Võetud ära».

Loo lõpus videointervjuud võitjatega

Lastekirjanduse peaauhinna võitis Astrid Hiisjärv käsikirjaga «Vaimar» ning aimekirjanduse võitja on perepsühholoog Katrin Saali Saul teosega «Eluterve kärgpere käsiraamat».

Kirjanduskonkursi ellukutsuja ja kirjastuse Pilgrim juht Tiina Ristimets peab 111 käsikirjaga konkurssi väga õnnestunuks. Ristimetsa sõnul teeb Pilgrim kirjastamisettepaneku 20 autorile. «Need kõik on huvitavad teosed,» tunnistab Ristimets. «Kuna aga tipus oli rebimine nii tasavägine, siis seda, millisest raamatust saab bestseller, otsustavad juba lugejad. Olen tohutult tänulik kõikidele autoritele, kes meid usaldasid ja meile oma erilisi lugusid saatsid.»

Žüriisse kuulnud Postimehe kultuuritoimetuse juhataja Heili Sibrits tõdeb, et teda üllatas saadetud käsikirjade arv ja nende hea tase. «Kõige rohkem hämmastas mind aga see, et «Bestselleri» põhikonkursi üheks märksõnaks oli surm – avarii, uppumine, tapmiskatsed, lähedaste kaotamisega seotud lein jne. Samas polnud need tekstid kuidagi ängistavad. Teemadena jäid domineerima elus tehtud valikutega toime tulemine, vigadest õppimine, aga ka nende eitamine, mis omakorda viib suure krahhini.»

Sibrits nendib, et ta ei saa öelda, et tekstid oleksid olnud otseselt didaktilised, kuid paljudes töödes oli tunda autori soovi lugejat lohutada-toetada ning juhatada ta parema homse juurde.

««Näkid», «Puhkus koomas» ja «Võetud ära» on kõik esikoha väärilised tekstid, mis suutsid kuni viimaste lehekülgedeni pinget ja põnevust üleval hoida. «Väärib tähelepanu, et võidutööde keskseteks tegelasteks on naised. Kõik kolm tööd on oskuslikult komponeeritud ning haaravalt jutustatud lood, mis võiksid tulevikus leida väljundi ka tele- või kinoekraanile,» arvab Sibrits.

Teine žürii liige, režissöör Ilmar Raag arvab samuti, et «Puhkus koomas» on päris hea algmaterjal noorteseriaalile. Raag tunnistab, et tema kõiki käsikirju lugema ei pidanud ning seetõttu sai ta paremaid lugedes päris toredaid lugemiselamusi. «Huvitav on see, et ilukirjanduse kolmest esikoha-teosest kaks on manipuleerimise trillerid, kus peategelased ei ole päris kindlad oma terves mõistuses. Teisisõnu tundus hullus meie häid autoreid võluvat. Kas see on ajastu märk?» küsib Raag vastust andmata. 

Tiina Ristimetsa kinnitusel ei jää «Bestseller» sugugi ühekordseks projektis. «Uue konkursi käsikirjatööde laekumise tähtaeg on 1. juuni 2017,» teatab kirjastuse Pilgrim juht.

--------------------

Kirjanduskonkursi «Bestseller 2015» võitjad

Ilukirjandus

Esimest auhinnalist kohta jagavad (tähestikulises järjekorras): Helga-Johanna Kuusler «Puhkus koomas», Marek Kahro «Näkid» ja Reelika Lootus «Võetud ära». Preemia à 1200 eurot.

Teine auhinnaline koht: Avo Kull «Must klaasmaja», Birk Rohelend «Mull» ja Rita Mets «Kahe maailma vahel». Preemia à 500 eurot.

Erikategooria töödest said auhinnatud ja kuuluvad avaldamisele veel Taavi Jakobsoni näidend «77. kilomeeter ehk kuni elu», mis pälvis ka Elisa Raamatu eriauhinna, ja Rait Milistveri «Viis novelli». Preemia à 500 eurot.

Äramärgitud teosed: Kersti Kiivrüüt «Mäng mõisa peale», Lars Peter Johannes «Kremli päevik», Olivia Mind «Meedium/Suveromaanid», Triin Katariina Tammert «Rannaromaan»

Žüriisse kuulusid: Postimehe kultuuritoimetuse juhataja Heili Sibrits, režissöör Ilmar Raag, kirjanik ja ajakirja Eesti Naine peatoimetaja Aita Kivi, Elisa Raamatu esindaja Kertu Kriisk. Auliige Eesti Kirjanike Liidu esimees Karl Martin Sinijärv.

--------------------

Lastekirjandus

Astrid Hiisjärv «Vaimar». Preemia 1000 eurot.

Helen Käit «Eksinud». Preemia 500 eurot.

(läks jagamisele) Elo ja Einar Ellermaa «Suvi vanaema juures»; Ingrid Loddes «Romiia seiklused mirride maailmas»; Ülle Kütsen «Evert, Elina ja naabermaja pätid». Preemia à 500 eurot.

Ära märgitud: Mai Pitsner «Kaisukate pajatused»

Lastekirjanduse žürii koosnes lastest vanuses 7–12 aastat ning žürii tegevust koordineeris lastekirjanduse eriauhinna väljaandja Reet Roos.

--------------------

Aime- ja vaimne kirjandus

1. Katrin Saali Saul «Eluterve kärgpere käsiraamat», preemia 1000 eurot.

2. Tuuli Mäemat «Otsingud», preemia 500 eurot. 

Ära märgitud Leonhard Järvis «Printsess Lualoke teise ise tegemised».

Aimekirjanduse žüriisse kuulusid kirjastaja Tiina Ristimets ja ajakirjanik Ingrid Peek.

Kõigi võitnud ja ka äramärkimist pälvinud tööde autoritele teeb kirjastus Pilgrim kirjastamisettepaneku. Lisaks on neil kõigil võimalus oma teos avaldada Elisa Raamatu digiraamatukogus. Kõik 20 tööd said kingituseks Postimehe aastatellimuse ja Elisa Raamatu digiteoste aastase lugemisvõimaluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles