Kodud üle ilma: mis mujal maailmas moes on?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaal igatsetakse taga endiste aegade hiilgust.
Venemaal igatsetakse taga endiste aegade hiilgust. Foto: Vida Press

Kui Eesti kodudes võtab järjest enam maad valge ja karge Skandinaavia stiil, pööratakse mujal maailmas tähelepanu teistele asjadele. Mis üle ilma kodukujunduse kuumim sõna on, sellest tegid ülevaate ajakirja Elle Decor toimetajad erinevates maailmanurkades.

Venemaa: endiste aegade hiilgus

Foto: Vida Press

Venemaa Elle Decorationi peatoimetaja Aleksei Dorožkini sõnul näeb tänapäeva vene kodudes teatavat igatsust hedonismist ja dekadentsist tiine Belle Époque'i suursuguste häärberite ja linnakorterite järele: uus kohtub vintage'i ja kalliste antiikesemetega.

Hispaania: noored disainerid rokivad

Hispaania stiilsed kodud hindavad noorte disainerite loomingut nii tekstiilis kui mujal.

Mehhiko: vintage'i omapära

Mehhikos on viimasel ajal popp lisada oma tänapäevasele kodule mõni vintage'i element, et kodu seeläbi erilisemaks muuta. See trend pole eestlastelegi võõras: alles see oli, kui igas teises kodus võis kohata Singeri õmblusmasina jalast ehitatud mööblit ja köögiriiulitel troonisid nõukaaegsed täpilised kuivainepurgid.

Saksamaa: art deco uus tulemine

Foto: Ekraanitõmmis/Pinterest

Saksamaa moetadlikes tubades teevad ilma art deco'st inspireeritud detailid; au sees on messing, kuld ja samet.

Jaapan: roheline kodu

Loodust armastavad jaapanlased igatsevad koju aina enam taimi – häda vaid selles, et kodud kipuvad Tokyos päris tillukesed olema.

Itaalia: metall on moes

Käsitööst lugupidavad itaallased on viimasel ajal enda jaoks avastanud industriaalinterjööri võlud ja vaimustuvad metallist: seda näiteks puidu, kivi ja nahaga kombineerides sünnib põnevaid kooslusi.

India: käsitöö on moes

Foto: Vida Press

Kui vahepeal kippus vabrikutoodang India käsitööd varjutama, siis nüüd on osavate meistrite kuldsete käte looming seal taas au sees. Kultuuripärandist kantud mustrid, kaunid värvid nii tekstiilides kui aksessuaarides annavad tunnistust käsitöö taastulekust.

Kreeka: tsement tuppa

Tsement olla Kreekas siseviimistluses suur hitt: olemasoleva pinna katmine tsemendiga lubavat sel välja näha nagu skulptuur, ja viimaseid kreeklased teadagi jumaldavad.

USA: erakordsed valgustid

Ameerika trenditeadlikes koduses keskendutakse viimasel ajal ekstraordinaarsetele valgustitele: pilgupüüdja laes, põrandal või seinal paneb külalised kadedusest ahhetama. Eelistatud on art deco stiilis valgusallikad, samuti geomeetrilised kujundid.

Hea lugeja, mida moevooludest arvad? Kas trendide järgimine on totakas või tarvilik?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles