Aja auk. Tumedate klaasidega hääl

, kriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roy Orbison
Roy Orbison Foto: Kuvatõmmis

Frank Sinatra kandis hüüdnime Hääl (The Voice), kuid rohkem on muusikahuvilised rääkinud tema mitmetahulisest isiksusest. Mustade prillide taha peitunud Roy Orbisoni isiksusest räägitakse pigem harva, aga juttu jätkub kauemaks tema häält kuulates. Homme 27 aastat tagasi ütles Orbisoni süda üles, kui ta viibis Hendersonville’is (Tennessee) ema juures lõunal. Üks tragöödiatest räsitud elu jõudis lõpule.

Kuigi Orbisoni peeti rock’n’roll’i-lauljaks ning võõras polnud talle kantrigi, polnud teda mõne žanri alla kerge liigitada. Tema puhul oli tähtis falsetti ulatuv ingellik hääl, mitte muusikastiil. Ta oli suur tagasihoidlikkuse kehastus. Kuna ta polnud just fotogeeniline, siis temast pilte ei levinud. Samasugust tagasihoidlikkuse strateegiat kasutas pisut hiljem näiteks Led Zeppelin.

Lühinägelikul Royl läksid prillid ühel lennureisil kaotsi ja ta asendas need uhkemate ja salapärasemate päikeseprillidega. See käik andis võimaluse soovimatu tähelepanu eest varjuda. Ka lisas ta müstilisemat aurat mustade riietega. Muidugi oli neid, kes said asjast pisut valesti aru ja arvasid noormehe pimeda olevat. Oli ju tol ajal näiteks souliisa staatust hoidev Ray Charleski igaveste päikeseprillidega ja seaduslikult mittenägija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles