Video: uus Pirelli kalender teostas kultuurinihke

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Londonis esileti kuulsa Pirelli kalendri 2016. aasta väljaannet, üllatas see paljusid, kes olid harjunud kalendris nägema napilt rõivastatud kaunitare. Tänavuse kalendri lehti ehivad väärikad daamid, kel maailmale pakkuda palju muud, kui füsioloogilised parameetrid.

Kalendri poole sajandi pikkuse ajaloo jooksul on selle jaoks enam-vähem paljalt pildistatud Kate Mossi, Lara Stone’i ja Joan Smallsi (2012, Mario Sorrenti); Gisele Bündchenit, Karen Elsonit ja Carmen Kassi (2001, Mario Testino) või Christy Turlingtoni, Naomi Campbello ja Nadja Auermanni (1995, Richard Avedon), kirjutab New York Times.

Kuulus fotograaf Annie Leibovitz (tema on ka 2000. aasta kalendri fotode autor valis seekord oma modellideks väärikas keskeas daamid, kelle tegevus on maailma muutnud. Lehekülgedel astuvad üles muusik Yoko Ono, laulja ja kirjanik Patti Smith, tennisemängija Serena Williams, kirjanik Fran Lebowitz, näitleja ja koomik Amy Schumer, kirjanik ja moeblogija Tavi Gevinson, filmirežissöör ja stsenarist Ava DuVernay, modell ja ühiskonnaaktivist Natalia Vodianova, kunstikollektsionäär ja -patroon Agnes Gund, Lucasfilmi produtsent Kathleen Kennedy, filantroop ja finantsjuht Mellody Hobson, kunstnik Shirin Neshat ja näitlejanna ning pagulasorganisatsiooni UNHCR hea tehte saadik Yao Chen.

Modellide valik näitab, et seni end naise füüsilisele võlule pühendanud Pirelli kalender ja selle autor ei vaatle naise keha enam kui objekti. Samasugust tendentsi tõestab ka Playboy oktoobrikuine teade, et enam ajakirja külgedel paljast naiseihu ei näidata ning fakt, et septembris avalikustas Mercedes-benz naiste saavutustele pühendatud veebikeskkonna «She’s Mercedes».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles