Milles seisneb kasside piima limpsimise fenomen?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Milles seisneb kasside piimalimpsimise fenomen?
Milles seisneb kasside piimalimpsimise fenomen? Foto: SCANPIX

USA Massachusettsi tehnoloogiinstituudi (MIT) ja Princetoni ülikooli teadlased uurisid kasside piima limpsimise fenomeni.

Kassid limpsivad vett ja piima nii kiiresti, et inimsilmal on raske selletegevuse detaile tabada, kirjutab abc.net.au.

Teadlased võtsid abiks video ning filmisid kasside tegevust kui nad mingit vedelikku jõid.

Teadlased avastasid, et nii koduloomana peetavad kassid kui ka looduses elavad teised kaslased on juues mõjutatud gravitatsioonist ja inertsist

Oletati, et kui kass keele jooki pistab, siis puudutab keele pealmine pind jooki esimesena. Siis keerdub keel J-tähe kujuliseks ning muutub nagu kulbiks.

Seda väitis 1940. aastatel üks MIT insener, kes filmis limpsivat kassi.

Kuid uurides kasside piimalimpsimist uuesti, jõuti nüüd järeldusele, et kassi keel ei muutu siiski «kulbiks».

Selle asemel laseb kass keele pealmise pinnaga vaevu üle piima pinna enne kui ta keele uuesti suhu tagasi tõmbab.

«Selle tulemusena tekib liikuvale keelele vedelikusammas. Kass sulgeb suu ja saab hea suutäie jooki. Samas aga jäävad ta põsed kuivaks,» selgitasid teadlased.

Vedelikusammas tekib gravitatsiooni, mis surub piima nõusse tagasi, ja inertsi tõttu. Inerts on aine omadus, mille tõttu iga materiaalne keha säilitab välisjõudude puudumisel oma liikumise või paigalseisu.

Teadlaste sõnul teab kass instinktiivselt kui kiiresti ta keelt liigutama peab, et säilitada nende kahe jõu vahel tasakaal ning millal suu sulgeda.

«Kui kass viivitaks kasvõi murdosa sekundist, siis gravitatsioon ületaks inertsi ning piimasammas vajuks kokku ning vedelik voolaks nõusse tagasi ning kass jääks joogist ilma,» selgitasid uurijad.

Keskmiselt limpsib kass neli korda sekundis. Iga limpsimisega saab kass 0,1 milliliitrit vedelikku. Suuremad kaslased limpsivad aeglasemalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles