Maailma parim baarmen õpetab, kuidas kokteilidega sõpradele muljet avaldada

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Rios
David Rios Foto: Prike

Eile lounge’is Manna La Roosa toimunud kokteiliõhtul jagas maailma parimaks baarmeniks valitud hispaanlane David Rios nippe, kuidas saabuval pidudehooajal külalistele muljet avaldada ja rääkis kokteilimaailma trendidest.

2013. aasta baarmenite maailmameistrivõistluste World Class võitja ja kolme Michelini tärniga pärjatud restoranis Mugaritz töötanud David Riose sõnul on gastronoomiamaailma viimaseks suunaks kulinaarsete elamuste kombineerimine kokteilidega. «See on restorani jaoks suur väljakutse, sest palju lihtsam on pakkuda välja hea veinikaart,» tõdes Rios. «Samas jagavad tipprestoranid Londonis, New Yorgis ja teistes suurlinnades järjest enam iga toidu kõrvale spetsiaalseid kokteilisoovitusi, mis gurmee-elamusele viimase lihvi annavad.»

Kui restoranide kokteilid koosnevad sageli isegi kümnetest komponentidest, siis kodustes tingimustes tuleks Riose sõnul tähelepanu pöörata detailidele. «Selleks polegi tegelikult nii palju vaja, et näiteks aastavahetuse peolauale jooke serveerides sõpradele muljet avaldada,» ütles Rios. «Kasuta ainult ühte või paari kvaliteetset koostisosa, pressi juurde värsket mahla, kasuta põnevaid serveerimisklaase või purke ning tee näiteks ise jääkuubikuid, lisades sinna piparmündilehti või külmutatud marju.»

David Rios alustas tööd baarmenina 18-aastaselt ning täiendas end samal ajal sommeljeeks õppides. Tänaseks on Rios Hispaania üks hinnatumaid kokteilimeistreid, kes on töötanud kolme Michelini tärniga restoranis Mugaritz ning juhib koos oma vennaga peale toitlustusäri ka mitut populaarset kokteilibaari. Tallinna külastas Rios selleks, et kuulutada esmakordselt välja baarmenite maailmameistrivõistluste World Class Eesti eelvoorud, kus osaleb ka ise kohtunikuna. Peale ligi aastapikkust võistlus- ja treeningprogrammi sõidab 2016. aasta sügisel esimene eestlane Miamis toimuvale World Class lõppvõistlusele.

Kokteilisoovitused aastalõpu pidudeks David Rioselt:

Remember the year 2015

  • 30 ml ananassimahla
  • 10 ml laimimahla
  • 10 ml suhkrusiirupit
  • 1 teelusikas mandariinikeedist
  • 2 piparmündilehte
  • 45 ml Tanqueray Ten džinni

Valmistamine: purusta piparmündilehed, lisa teised komponendid, raputa šeikeris, lisa laimiviil ning serveeri kokteiliklaasis.

Skyline

  • 50 ml Bulleit Bourbon viskit
  • 15 ml portveini
  • 10 ml suhkrusiirupit
  • sorts apelsinikontsentraati- või siirupit

Valmistamine: pane kõik komponendid šeikerisse, sega, kaunista piparmündilehtede ja apelsiniviiludega ning vala kokteiliklaasi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles