Galerii: 250 aasta vanune Anija mõisapark hakkab välja nägema nii, nagu mõisa hiigelaegadel

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavu sügisel alustatakse Harjumaal Anijal muinsuskaitse all oleva mõisapargi taastamisega, milles eesmärgiks on taastada pargi võtmeelemendid nii nagu need võisid välja näha 19. sajandi lõpus, mõisa hiilgeaegadel. Pargi uuendamistöödesse investeeritakse kokku 286 000 eurot, park taastatakse Ühtekuuluvusfondi ja Keskkonnainvesteeringute Keskuse toel.

Anija mõisapark asub Anija külas Anija vallas Harjumaal, vaid 40 km  ja poole tunni autosõidu kaugusel Tallinna kesklinnast. Mõis on viimastel aastatel tõusnud oluliseks kultuuri- ja kokkusaamiskohaks nii oma valla inimestele kui ka sise- ja välisturistidele ning seda peetakse üheks ehedamaks mõisaks Eestimaal. Igal aastal toimub Anija mõisas ligi 150 erinevat üritust. Anija mõisa ümber laiuv park võtab enda alla 9 ha suuruse maa-ala ning vajab edasiseks kestmiseks oma enam kui  250-aastase vanuse ning vahepealse praktiliselt hoolduseta perioodi tõttu uuendamist.

Maastikuarhitekt Sulev Nurme tõdes, et Anija mõisapargi kujunemislugu on väga põnev. «Uurides ajaloolisi materjale selgus, et  parki on arvatavasti 18. sajandi lõpul ja 19. sajandil mitu korda ümber tehtud. Tänases pargis on säilinud nii varasem Prantsuse stiilis pargiosa kui ka hilisem Inglise stiilis park, ütles Nurme.

Sulev Nurme kinnitusel on Anija park üsna liigirikas, eriliseks teevad pargi aga paar detaili. «Näiteks lõunapoolses pargimüüris asub vaateava – nn clairvoyee, kust avaneb piki vanema pargiosa kesktelge vaade peahoone tagafassaadile. Tähelepanuväärne on ka nelinurkne paviljon Inglise pargi osas,  millest on säilinud kahjuks tänini vaid tagaseina müür. Põnev on ka kogu Anija mõisasüda oma säilinud hoonestusega tervikuna,» tõdes Nurme.

Anija pargi taastamise eesmärgiks on säilitada kaitstavaid liike, elupaiku ja taastada Anija mõisapargi bioloogiline mitmekesisus ning tagada pargi kui mälestise looduskaitseliste väärtuste esile toomine. Ühtlasi taasluuakse ja tuuakse esile ajalooliste struktuure, et võimendada tänaseks juba kaduma hakkavaid pargi isikupäraseid rajatisi. Näiteks taasluuakse esiväljakul algselt paiknenud kaevumaja, ringtee ja sellega seotud haljastus, tagaaia  regulaarne teede võrk, lillepeenrad ja kõrghaljastus ning tuuakse välja ajalooline allee. Põhieesmärgiks on kõigi väärtuslike ajalookihistuste säilitamine.

Anija valla ja Sihtasutuse Anija Mõisa Haldus nägemuses hakkab nii mõis kui selle ümber laiuv park lähitulevikus veelgi tugevamalt teenima pärandkultuuri keskuse eesmärki nii kohalike elanike kui ka külaliste jaoks. Uuendatud ja korrastatud parki nähakse kui loodusõppe paika kooliõpilastele ja oma ala professionaalidele, aga ka kohta, kus tulevikus korraldada mitmesuguseid haridus- ja kultuuriüritusi.

Anija mõisa arendusjuht Janne Kallakmaa sõnul on Anija mõisa taastamise nimel tehtud järjepidevat tööd alates 2014. aasta algusest, mil  üle 150 kohaliku inimese kogunesid talgutele, et päästa mõisapark võsastumisest ja prügist. Mõisapargi taastamistööd saavad alguse käesoleval kuul ning vältavad kuni 2016. aasta lõpuni. Tänavu sügisel on põhieesmärgiks vaadete avamine ja võsalõikus, järgmise aasta kevadel võetakse ette teed, haljastus ja vertikaalplaneerimine ning suve hakul planeeritakse sademevee süsteem ning puhastatakse tiigid.

Anija mõis kuulub Anija vallale, mis on üks suurimaid omavalitsusi Harjumaal, kus elab ligi 6000 inimest. Anija vald on tuntud eelkõige imekauni Kõrvemaa maastikukaitseala, Anija kultuurimõisa ja tegusate kohalike kogukondade poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles