Mart Juur: Jan Uuspõllu Päkapikk on väga tore!

Mart Juur
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Kivirähki lustlikus näidendis «Päkapikk» mängib nimitegelast Jan Uuspõld.
Andrus Kivirähki lustlikus näidendis «Päkapikk» mängib nimitegelast Jan Uuspõld. Foto: Mats Õun

Eile esietendunud Uuspõllu-Toompere-Kivirähki «Päkapikk» oli väga tore. Rahvakunstnik sai publiku kätte kohe esimese repliigiga, mis oli, kui ma õieti mäletan, «tere lapsed!».

Saal naeris vahetpidamata algusest lõpuni. Kõige suurem naerukajakas oli minu selja taga istuv Eesti Laulu peaprodutsent, lapsemeelne Mart Normet, kellele vahepeal käidi puhvetist suhkruvett toomas, et poiss rahuneks ja pandi ka kuivad püksid.

Tüüpiline lasteetendusele oli muidugi see, et kohe kui saal pimedaks läks, hakkas üks mudilane hüsteeriliselt nutma, eks tõeline kunst peabki natuke hirmutav olema ja mugavustsooni lammutama.

Nagu arvata oligi, saabus teatrikriitik Peeter Sauter etendusele ebakaines olekus, mis saavutatud õllejoomise teel, aga erinevalt karsklemisega liialdavast NO teatrist ei teinud «Päkapiku» trupp sellest probleemi ega lastud kriitikul alkomeetrisse puhuda ega toimetanud teda kainenemisele.

Üritust austas oma kohalolekuga maaväliste jõudude preestrinna, populaarse teadussaate «Halloo kosmos» matroon Ingrid Peek, mis on ka igati loomulik, sest päkapikk kuulub samuti üleloomulike olendite hulka, täpselt nigu metsaneiud, haldjad, spirituaalsed kodukäijad ning rohelisest tatist koosnevad tulnukad.

Lõppkokkuvõttes: oli meeldiv teatriõhtu, millesarnaseid võiks rohkemgi olla.

ARVUSTUS

Andrus Kivirähk «Päkapikk» 

Lavastaja Hendrik Toompere Jr

Laval Jan Uuspõld

Muusika on kirjutanud Jaan Pehk, lavastuse kunstnik Laura Verte. Produtseerinud Prem Productions

Esietendus 10. november 2015 Tallinnas Vene Kultuurikeskuses.

Etendusi mängitakse üle Eesti novembris ja detsembris .

Kestvus ca 45 minutit. Lavastus on sihtgrupile alates 4. eluaastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles