Tartu teatripilt laieneb jõudsalt

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue Tartu Teatri eestvedajad Algis Astmäe (vasakult), Romero Tamre ja Tess Pauskar löövad kõik kaasa ka värskes lastelavastuses «Vahva rätsep».
Uue Tartu Teatri eestvedajad Algis Astmäe (vasakult), Romero Tamre ja Tess Pauskar löövad kõik kaasa ka värskes lastelavastuses «Vahva rätsep». Foto: Sille Annuk

Viimastel aastatel mitme uue trupiga rikastunud Tartu teatripilt sai taas uue tegija, kui Athena keskuse pööningusaalis tõi Tartu Teater publiku ette oma esimese lavastuse «Vahva rätsep».


Ambitsioonika nimega teatri taga on kolm noort – Algis Astmäe (34), Tess Pauskar (24) ja Romero Tamre (24). Kuigi laiemale teatripublikule on nimed ehk tundmatud, iseloomustab kõiki kolme tõsine armastus teatrimaailma vastu.

Nad on kõik püüdnud kunagi astuda lavakunstikooli ning Astmäe ja Pauskar on õppinud mõnda aega lavastamist TÜ Viljandi kultuuriakadeemias. Tamre on aga löönud viimased kuus aastat kaasa Vilde harrastusteatri tegemistes.

Tartu Teatri idee sündis Astmäe sõnul juba kaks aastat tagasi, kui peamiselt harrastusnäitlejate koolitamiseks loodi MTÜ Tartu Teater. Sel kevadel arendati uue teatri ideed edasi, loodi kodulehekülg www.tartuteater.ee ning valiti lavastamiseks välja esimene näidend – vendade Grimmide tuntud muinasjutt «Vahva rätsep».

«Alguses oli meil plaan minna lasteaedadesse mängima, aga kui hakkasime sügisel lasteaedu läbi helistama, siis selgus, et seal on konkurents väga tihe. Kõik olid kevadeni juba täis,» rääkis Astmäe. Lõpuks leiti mängupaigaks sobiv koht Athena keskuse pööningusaalis.

Profid ja harrastajad

Teatritegijate sõnul on nad poolprofessionaalne teater, mis tähendab, et töösse kaasatakse nii harrastajaid kui proffe. «See pole harrastus, mida me õhtuti teeme, vaid igapäevatöö,» lausus Astmäe ja avaldas lootust, et kunagi võiks nad teenida teatriga oma igapäevase palga. Esialgu tuleb tööle siiski peale maksta.  

Peale etenduste andmise soovib uus teater hakata tegema ka koolitusi. «Kõik ei mahu ju lavakooli, aga nad tahavad väga näidelda ja teatrit teha,» selgitas Pauskar ning kinnitas, et plaan on tegeleda nii suurte kui väikestega.  

Põruda ei karda

«Me tahame jõuda sinnamaale, et Tartu inimesed teaksid ja armastaksid meid. Me tahame ise areneda ja saada paremaks,» lisas Astmäe, kellele oli «Vahva rätsep» esimene lavastajatöö.

Järgmisena peaks rahva ette jõudma «Soovi mul head teed!», mis on lugu mehest ja naisest.

Kuigi Tartusse on uusi teatreid viimastel aastatel ridamisi juurde tulnud, ei karda kolmik põruda. «Ma tõesti usun, et konkurents on ainult hea. Mida rohkem on teatrit, seda rohkem käib ka inimesi teatris. Tartusse võiks veel 5-6 teatrit juurde tulla. Igaühel on oma looming ja vaatenurk ning see rikastab,» rääkis Astmäe.   

Teatreid Tartus
• Tartu Uus Teater (asutatud 2008), Noorte Teatritehas (2007), Uru noorteteater (2007), Hansahoovi teater (2006), Jaan Toominga trupp Sagar Sagitta (2005), Komöödiateater (2002), Tartu Üliõpilasteater (1999), Emajõe Suveteater (1996), Vilde teater (1949), Vanemuine (1870)
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles