Video: maailma suurimas koopas kihab elu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
So Doongi koobas
So Doongi koobas Foto: Youtube

Maailma suurim koobas kannab nime Son Doong ning see asub Vietnami ja Laose piiril.

Selle avastas juhuslikult 1991. aastal vietnamlasest farmer Ho Khanh, kes ei pääsenud tugevavoolulise joa tõttu sinna sisse, edastab National Geographic.

Teadlastele uurimisobjektiks olev koobas asub keset Phon Nha-Keni looduskaitseala.

Alles 2009. aastal õnnestus Briti loodusuurijatel koopas uuringuid läbi viia ning ilmnes, et koopa suurim osa oli viis kilomeetrit pikk ja 150 meetrit lai. Koos väiksema osaga on koopa pikkus üheksa kilomeetrit.

Teadlaste sõnul on selles koopas täiesti unikaalseid liike, mida kuskil mujal ei leidu. Lisaks taimedele ja loomadele leiti paigast ka järvi, jugasid ja isegi pilvi.

Son Doongi koopas asub ka maailma üks suuremaid talaktiidi- ja stalakmiidilademed.

Howard Limberti juhitud teadlastegruppi uuringud 2010. aastal kinnitasid, et tegemist on maailma suurima koopaga.

Son Doong on kolm korda suurem kui üsna selle lähedal asuv Hang En koobas, mis on maailmas suuruselt kolmas. Teisel kohal on Malaisias asuv Gua Rusa koobas.

2013. aastast alates on Son Doong olnud turistide seas populaarne, kuid koopa külastamise eest tuleb üsna suur summa välja käia – umbes 2700 eurot.

Vietnami võimud on sel aastal andnud välja vaid 500 luba maailma suurima koopa külastamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles