Mehed viivitavad arstile minekuga, kuni suguhaigusest saab tõsine mure

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti mehed pelgavad arste ja ka suguhaiguste puhul viivitatakse spetsialisti poole pöördumisega seni, kuni tekib tõsine mure, rääkis laboris suguhaiguste diagnoosimisega tegelev molekulaarbioloog Kai Jõers.

Jõers võttis Vikerraadio hommikuintervjuus sõna täna algava meeste tervise nädala puhul ja tõi välja olulise probleemi – profülaktilises mõttes arsti poole pöördunud meeste proove laborisse praktiliselt ei jõuagi. Tihtipeale tulevad proovid meestelt, kellel on ravimata suguhaiguse tõttu tekkinud juba viljakusprobleemid.

Spetsialist märkis veel, et 60 protsenti suguhaigustest kulgeb meestel suuremate kaebusteta ja tegelikult ei pruugi mehed teadagi, et nad on haiged. Kui naistel on kujunenud harjumus käia aeg-ajalt naistearsti juures kontrollis, siis meestel taolist harjumust pole - mees saadetakse üldiselt tohtri juurde juhul, kui tema naisel on ilmnenud mingi probleem või tekib probleeme laste saamisel.

Lisaks rõhutas Jõers, et kuigi herpest ja klamüüdiat võidakse pidada nii-öelda kergeteks tõbedeks, siis tegelikult ei ole olemas ühtegi kerget suguhaigust. Kui need jäävad välja ravimata, tekivad tüsistused, millega polegi võimalik võidelda või on see oluliselt kallim kui õigeaegne ravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles