Taylor Swift: suhkrust, tiigrist ja maasikavahust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taylor Swift esinemas mullu detsembris Victoria’s Secreti moeetendusel Londonis.
Taylor Swift esinemas mullu detsembris Victoria’s Secreti moeetendusel Londonis. Foto: SCANPIX

Kunagise soolisest ebavõrdsusest kubiseva salmikese parafraseering sobib hästi iseloomustama üht praegu enim teenivat superstaari. Just sellise vastandliku olemusega on pealtnäha õrnuke, kuid samas tugeva isiksusega nooruke ameerika lauljatar Taylor Swift, kes vahetas hiljuti julgelt kantrimuusika üdini popiliku stiili vastu ning muutus veelgi suuremaks noorte iidoliks.

Muidugi on maailm täis teisigi noori staare, ent Taylor Swift on neist üsna pikalt ette trüginud. Kuna muusikud ei saa üldjuhul kindlat kuupalka, ringleb tema sissetulekute kohta üsna mitmesuguseid jutte. Julgemad neist kuulutasid hiljuti, et Swifti päevateenistus ulatub miljoni dollarini. Majandusajakirja Forbes sõnul on selline summa küll kõvasti üle pingutatud, aga selge on see, et Swift on kuulsam ja edukam kui kunagi varem ega kavatse saavutatud kohta loovutada.

Nõnda võib lauljatar uhkustada sotsiaalmeedia rekorditega ja kõikvõimalike autasudega. Tema viimasele kauamängivale «1989» on osaks saanud uskumatu müügiedu: see on maailma eri paigus jõudnud viis korda kuldplaadi ja 20 korda plaatinaplaadi tasemele. Näiteks ainuüksi esimesel nädalal müüdi albumit ligi 1,3 miljonit eksemplari. Swift on mängleva kergusega noppinud auhinnagaladel säravaid karikaid ning homsel MTV Euroopa muusikaauhindade jagamisel on ta kandidaat üheksas kategoorias. Lisaks paigutas Vanity Fair ta kümne paremini riietuva naise ning Forbes saja mõjuvõimsama naise sekka.

Seega on 25-aastasel Swiftil auhindu kogunenud kõvasti rohkem kui tal aastaid kukil. Kes sellise mesimagusa popmuusika järele nii hullud ei ole nagu tema tuhanded fännid, seda paneb niisugune pöörane edu ilmselt kukalt kratsima. Üks oluline lauljannat teistest samaealistest staaridest eristav joon on see, et ta on ise ühtlasi oma hittide looja või vähemalt kaasautor. Swifti sõnul hakkas ta laule kirjutama seetõttu, et tal lihtsalt ei olnud kellelegi oma muredest pajatada. Nii on koolis tõrjutud Swift praeguseks suutnud oma endistele klassikaaslastele koha põhjalikult kätte näidata ning samal ajal muutunud tuhandete praegu samasuguses olukorras olevate noorte iidoliks.

INGELLIK EESKUJU

Lisaks nukratele noorukitele on Taylor Swifti üle rõõmsad ka teismeliste vanemad. Võib-olla mitte niivõrd muusika kui tema üldiselt viksi välimuse ja käitumise pärast. Kuigi viimasel ajal on Swiftigi seelikud lühemaks muutunud, on ta võrreldes teiste omaealiste muusikutega üsna vaoshoitud ning meedia ei kubise piltidest, kus ta silmad pahupidi mõnest ööklubist välja tuigerdaks. Kuigi Swift on tõdenud, et pole mingi pühak ning armastab samuti lõbutseda, tajub ta siiski oma vastutavat eeskuju rolli ning kontrollib end teadlikult. Näiteks ei julgenud lauljanna enne 21. sünnipäeva alkoholi juua. Samuti on ta naljatades öelnud, et ei soovi, et tema lapselapsed tulevikus tema paljast ihu kommenteerivad, pigem naergu kunagisi piinlikke tantsuliigutusi.

Swifti vaoshoitus tõestab, et noortele meeldimiseks ei pea end sugugi poolalasti demonstreerima, nagu paljud staarid kergemat teed valides teevad, vaid saab ka muul moel popp olla. Näiteks võib lauludesse kirja panna kõik endised, praegused ja tulevased poiss-sõbrad või lihtsalt nurjunud sõprussuhted. Kuna selliseid laule ja poiss-sõpru tekkis mingil ajal üsna palju, sai Swift meedias siiski palju hurjutada. Küll nimetati teda meestest sõltuvaks ja kergesti armuvaks ning loeti pidevalt üles, kui palju suhteid tal ikka täpselt olnud on ja milline poiss millises laulus figureerib. Seepärast otsustas nördinud Swift vahelduseks üldse kohtamistega lõpparve teha ja mitte internetti kasutada. Väga pikaks see paus siiski ei veninud ning Swift parandas end: nüüd suudab ta armuda ainult inimesesse, kes teda muuta ei soovi. Samuti on oluline, et noormees saaks läbi tema sõbrannadega.

See viimane asi on Swiftile äärmiselt tähtis ning ilmselt aitab teda ümbritsev paarikümnepealine tüdrukute kamp kompenseerida koolipõlvesõbrannade puudumist. Rühma kuulub noori modelle, näitlejaid ja muusikuid, neist tuntumad on ehk Emma Stone, Lena Dunham ja Selena Gomez. Tüdrukud armastavad koos väljas söömas käia, tantsida, reisida, videoid treida, kokata ja kõike muud lõbusat korda saata. Kuigi Swifti sõnul on sellise sõpruskonna idee lihtsalt end hästi tunda, peavad kriitikud seda ka kasutoovaks suhtemalliks: üheskoos saadakse endale head reklaami teha ja tuntust juurde koguda.

ISEGI APPLE KUULAB SÕNA

Kellel aga sinna prominentsesse jõuku kuuluda ei õnnestu, võib lauljannaga kokku saada muud moodi. Nimelt erineb Swift paljudest teistest staaridest selle poolest, et pühendab erakordselt palju aega oma fännidele ning lubab neid sageli endale vägagi lähedale. Nii on ta kutsunud austajaid oma New Yorgi korterisse sõbrapäeval küpsetama, saadab neile kirju, kingitusi ja fotosid, jagab sotsiaalmeedia vahendusel nõu ning on ootamatult kohatud fännile isegi raha andnud, et too oma sünnipäeva kiirtoidurestorani asemel mõnes pisut peenemas kohas pidada saaks.

Kuigi piltide ja videote järgi võib sageli jääda Swiftist mulje kui ühest naiivsest siresäärsest üliemotsionaalsest blondiinist, kes veedab palju aega sotsiaalmeedias, eriti oma kassikleepsudega kaunistatud nutitelefoni abil, on kogu selle roosamanna-kesta taga ka tugev natuur. Nõnda otsustas ta vaid 11-aastasena, pärast kantrilauljast Faith Hillist vändatud dokumentaalfilmi nägemist, et nüüd on aeg ka ise kantrit laulma hakata – ja viiski koos emaga oma demo kantrimuusika Mekasse Nashville’i. Kohe ei juhtunud midagi suurt, sest samasuguseid õnneotsijaid oli palju. Seetõttu otsustas pisike Taylor mõned kitarriakordid selgeks õppida ja ise laule kirjutama hakata. Kolme aasta pärast koliti terve perega Nashville’i, sest sõitmist kahe linna vahel tuli liiga palju. Juba enne tõelise karjääri algust näitas Swift aga enesekindlust, keeldudes laulmast teiste kirjutatud laule, ning loobus seega suurest lepingust. Enesekindlus viiski sihile ning temast sai noorim muusikakirjutaja, kelle Sony/ATV kirjastus kunagi endale palganud. See on alles kadestamist väärt sihikindlus!

Hilisem näide Swifti tugevast iseloomust on tehnikahiiu Apple’i eeskirjade muutmine. Nimelt ei olnud lauljannale meeltmööda muusikateenuse Apple Music reegel, mille järgi võivad kasutajad kolm kuud prooviks tasuta laule kuulata ning muusikud jäävad selle aja vältel kompensatsioonist ilma. Pärast Swifti avalikku kirja muutis Apple üllatavalt kähku oma autoritasupoliitikat, kuigi meedias nimetati varakat lauljannat seepärast ka silmakirjalikuks. Samuti ei võtnud Swift kuulda plaadifirmat, kes soovitas muusikastiili mitte nii järsku vahetada, ning ajas ikka enesekindlalt oma joont, hüljates vähemalt viimaseks kauamängivaks oma kunagise armastuse kantri.

Taylor Alison Swift

  • Sündinud 13. detsembril 1989 USAs Pennsylvanias
  • Albumid: «Taylor Swift» (2006), «Fearless» (2008), «Speak Now» (2010), «Red» (2012), «1989» (2014)
  • Tuntumad autasud: seitse Grammyt, 16 Ameerika muusikaauhinda, 22 Billboardi, neli MTV Euroopa ja kuus MTV video muusikaauhinda, 2015. aasta Forbesi saja mõjuvõimsama naise nimekirjas, rikaste kuulsuste nimekirjas kaheksandal kohal
  • Muu: suur kassifänn, armastab mullivett ja juustukooki, teleseriaale «Sõbrad» ja «Grey anatoomia», peab üheks oma firmaroaks omletti, kirjutas teismelisena sahtlisse romaani, toetab avalikult feminismi ja on aktiivne heategevuses, tema Twitteri kontot jälgib üle 65 miljoni inimese
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles