Pluuto ja Charon, mis koosnevad «Maast»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA Pluto Time kampaanias saadud fotodest mosaiik Pluutost
NASA Pluto Time kampaanias saadud fotodest mosaiik Pluutost Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuur NASA avaldas uued pildid kääbusplaneedist Pluuto ja ta kaaslasest Charonist, kuid need ei ole tavalised kosmosefotod.

Need on kokku pandud niiöelda Maast ehk neil on tuhandete inimeste poolt tehtud fotod iseendast, lemmikloomadest ja looduskaunitest kohtades, edastab Daily Mail.

NASA korraldas fotode saamiseks sotsiaalmeedias kampaania «Pluto Time». Pildid pidid olema tehtud Pluuto keskpäeva paiku, mis Maal vastab kas päikesetõusule või –loojangule.

NASA sai kogu maailmast üle 7000 foto, millest valmisid nii Pluto kui Charon kui ka kombinatsioon neist kahest.

Pluuto uurimissondi New Horizons teadlased said projektiks «Pluto Time» idee neilt sagedalt küsitud küsimusest: kuidas te Pluutost fotosid teete, kuna see asub nii kaugel?

Kuigi Pluuto asub Päikesest väga kaugel, rohkem kui viie miljardi kilomeetri kaugusel, ei ole seal kogu aeg pime. Pluuto keskpäev on selline nagu Maal päikesetõusu ja –loojangu aeg.

«Palusime pilte teha ajal, mil Maal olev valgus vastab Pluuto keskpäeva valgusele. Päike pidi olema umbes sellisel kõrgusel nagu seda on näha Pluuto kõige valgemal ajal,» selgitas USA Southwesti uurimisinstituudi teadlane Alex Parker.

NASA päikesesüsteemi uurimismeeskond pani saadud fotodest kokku mosaiikpildid, mis igaüks koosnesid 1500 – 2100 fotost.

Pluuto avastati 1930. Aastal USA astronoomi Clyde Tombaughi poolt. Esmalt oli Vana-Rooma jumala Pluto järgi nime saanud planeet niiöelda suurte planeetide hulgas, kuid Rahvusvaheline Astronoomiaühing klassifitseeris ta 2006. aastal kääbusplaneediks. Pluuto diameeter on 2390 kilomeetrit, pöörlemisperiood  kuus päeva, 9 tundi ja 18 minutit ning pinnatemperatuur miinus 235 kuni miinus 210 kraadi

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles