Tartu raekoda muutub advendikalendriks

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa linna Gegenbachi raekoda on 14 aastat kujundatud jõuluajal maailma suurimaks advendikalendriks.
Saksa linna Gegenbachi raekoda on 14 aastat kujundatud jõuluajal maailma suurimaks advendikalendriks. Foto: Internet

Tänavune jõulukuu muudab Tartu raekoja Baltimaade suurimaks advendikalendriks, kus igal õhtul avaneb üks aken ning paljastuvad eesti muinasjuttudest inspireeritud pildid.


«Jõululinn Tartu» projektijuhi Aile Parmsoo sõnul saadi advendikalendri idee Saksamaalt, kus Gegenbachi linna raekoda on olnud juba viimased 14 aastat kujundatud jõuluajal maailma suurimaks advendikalendriks ning pälvinud sellega suurt tähelepanu.

«Meile vihjas sellest sakslane Otto Stecher, kes on Tartus sageli käinud ja avastas, et ka meie raekoja akende arv sobib sellise jõulukalendri tegemiseks ideaalselt,» avaldas Parmsoo idee tagamaid.

Kuidas kalender välja nägema hakkab, selgub lähiajal. «Kõik on joonistatud ja valmis mõeldud, aga läbimäng on järgmisel nädalal,» ütles Parmsoo.

Igal õhtul uus aken

Praeguseks on kindel, et  1.–24. detsembrini avaneb igal õhtul kell kuus raekoja akendel muusika saatel uus pilt ning muinasjutuvestja loeb lastele ette ühe muinasloo.

Üllatuseks jääb nii muinasjutt, pilt kui ka see, milline aken avaneb. Akendele ilmuvad illustratsioonid on tehtud eesti muinasjuttude ainetel ning neid joonistavad Tartu kõrgema kunstikooli õpilased.  

«Muinasjuttude lugemine sobib kokku ka praeguse lugemisaastaga,» tõi Parmsoo paralleele ning loetles mõningaid valitud jutte: «Kaluri kimbatus», «Kolm külma», «Imelikud saapad», «Hanede jagamine» ja «Kange kukk».

Peale uudse advendikalendri on tänavuse jõuluprogrammi üheks tipuks 4. ja 5. detsembril Tartus peetav ülemaaline jõuluvanade konverents. Oodata on uhket jõuluvanade ja jõulusõidukite paraadrongkäiku.

Samuti on suursündmus traditsiooniline jõululaat 18. detsembril.

Trümmikontserdid

Ka tänavu maabub raeplatsil lodi Jõmmu, mille rehetuba meenutavas trümmis saab kingitusi meisterdada, mitmekesist kultuuriprogrammi nautida ja niisama uudistada.

Keskkonnainvesteeringute keskuse toel tehakse jõululodjal meisterdamise töötubasid, mille kestel tutvustatakse huvilistele puuliike, nende kasutamise võimalusi ja ajaloolisi puutööriistu.

Lodjaseltsi ühe eestvedaja, Liisa-Lota Kaivo sõnul tulevad tänavu ka trümmikontserdid, kus esinevad rahvamuusikud. Möödunud aastal osutus lodi väga menukaks ning seda külastas 15 000 inimest kokku 41 riigist.

Jõuluprogrammi projektijuhi Aile Parmsoo sõnul on kogu ettevõtmine kallis ning praegu käib toetajate otsimine. «Oleksime rõõmsad ja tänulikud, kui mõni firma tahaks meid veel aidata,» lausus Parmsoo.

Tavaliselt on jõuluprogramm lõppenud 24. detsembril, kuid tänavu jäävad advendikalender ja lodi raeplatsi kaunistama 9. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles