Video: halloween'i ajal liigub Maast mööda kahtlase orbiidiga asteroid Halloween

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

USA kosmosegaentuuri  NASA teatel avastasid astronoomid 10. oktoobril seniteadmata asteroidi, mis üsna varsti liigub Maa «lähedalt» mööda.

Asteroid sai ametlikuks tähistuseks 2015 TB145, kuid hüüdnimeks Halloweeni asteroid, kuna ta möödub Maast 31. oktoobril, mil tähistatakse halloween'i ja pühakutepäeva laupäeva.

NASA andmetel möödub asteroid Kuust 280 000 kilomeetri ja Maast 480 000 kilomeetri kauguselt.

2015 TB145 diameeter on üle poole kilomeetri ning see liigub umbes 120 000 kilomeetrit tunnis. Samas on ta orbiit üsna ebaselge ja kahtlustäratav, kuid NASA teatel ei peaks ta meie planeedile ohtu kujutama.

Astronoomide sõnul on tegemist ebatavalise asteroidiga, kuna see avastati vaid natuke aega enne Maast möödaliikumist ja ta trajektoor kulgeb Maa lähedalt.

Järgmisel korral peaks umbes sama suur asteroid, mis kannab tähistust 1999 AN10,  Maast mööduma 7. augustil 2027. aastal.

NASA teadlaste arvates võib asteroidide näol lähiajal veel üllatusi tulla, kuid mitte ükski neist ei peaks Maad otseselt ohustama.

Hoolimata asteroidi suurusest, ei näe 31. oktoobril seda palja silmaga, vaid ainult teleskoobi abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles