Nepal ei luba Džomolungmale algajaid ja eakaid mägironijaid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Džomolungma baaslaager 5200 meetri kõrgusel
Džomolungma baaslaager 5200 meetri kõrgusel Foto: SCANPIX

Nepali võimud plaanivad lõpetada lubade väljastamise Džomolungmale ronimiseks algajatele, eakatele ja puudega mägironijatele.

Võimude sõnul tagatakse sellega mägironijate parem turvalisus ja ennetatakse laagrite ülerahvastatust, edastab The Telegraph.

Aprillis tabas Nepali maavärin, mis tekitas lumelaviini, võttes Džomolungma baaslaagris elu 18 mägironijalt.

Mägironijate sõnul on see plaan diskrimineeriv ja samas jätab Nepali ilma suurtest rahasummadest. Mägironimise võimaldamine on sellele üsna vaesele riigile suur sissetulek.

Džomolungma 8850-meetrise tipu vallutamine on paljude mägironijate unistus. Viimastel aastatel on aga selle mäe vallutamisest olnud huvitatud ka need, kelle ronimiskogemus on minimaalne ja kes peavad seetõttu toetuma suures osas giididele ja šerpadele.

Nepali turismiameti juhi Govinda Karki sõnul käib keeld eelkõige nende mägironijate kohta, kes ei ole suutnud mägedel ronida vähemalt 6500 meetrini.

Mägironimiskeelu alla käivad isikud vanuses 18 – 75 eluaastat. Praegu kehtiva reegli kohaselt ei tohi alla 16-aastased Džomolungmal ronida, kuid eakatele ei ole vanusepiirangut.

Pärast maavärinat on vaid üksikud mägironijad üritanud Džomolungma tippu jõudmist, kuid ebaõnnestunud. Aasta tagasi oli veel küllalt niinimetatud turistidest mägironijad, kellel oli väga väike ronimiskogemus.

Maailmas on praegu populaarne film «Everest», mis räägib 1996. aastal Džomolungmal toimunud katastroofist, milles hukkus mitu kogenud mägironijat, kuna nad jäid ootamatu lumetormi kätte.

Peaosades näeb Jason Clarke`i, Josh Brolini ja Jake Gyllenhaali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles