Pildid: superkuu maailma erinevates paikades

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

27. septembri öösel vastu 28. septembrit ja 28. septembri hommikul sai maailma erinevates paikades näha niinimetatud superkuud, mis oli verekuu ja toimus täielik kuuvarjutus.

Eelmisel korral nähti seda ilmingut 1982. aastal ja järgmisel korral toimub see 2033. aastal.

Kuuvarjutus on aeglane sündmus, mis on Eestis nähtav umbes kella 3.12-st ja kestab kella 7.30-ni. Varjutuse tipphetk oli ligikaudu kell 5.47.

Varjutusel on mitu faasi– poolvarjutus, osaline varjutus ja täisvarjutus, kuid Eestis viimast poolvarjutuse faasi ei pruugi näha, sest Kuu on selleks ajaks juba loojunud.

Seekordse kuuvarjutuse puhul on tegemist superkuuga, kuna Kuu liigub Maale kõige lähemal ehk on perigees. Kuu on siis Maale umbes 50 000 kilomeetri võrra lähemal kui ajal, kui liigub oma orbiidi kõige kaugemas punktis ehk apogees.

Maa vari on koonusekujuline ja kui Kuu on täielikult selles koonuses, siis on tegemist täieliku kuuvarjutusega.

Maa atmosfäär muudab päikesevalgust nii, et valguse Kuuni jõudmisel on alles vaid spektri punane lainepikkus ja selle tõttu paistab Kuu roostekarva punane.

Punane värvus on inimsilmale nähaoleva valguse kõige pikema lainepikkusega (625–750 nm) osa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles