Eemalseisja nõuanded: kuidas Eesti näitleja saaks välismaal läbi lüüa

, Näitleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristel Elling
Kristel Elling Foto: Peter Konerko
  • Hangi endale agent!
  • Õpi parimatelt!
  • Kirjuta oma unelmateroll ise!

Los Angeleses töötav Eesti näitlejanna Kristel Elling annab nõu, kuidas maailma metropolide näitelavadel ja filmikaamerate ees läbi lüüa.

Olen saanud lugematul hulgal meilikirju ja Facebooki  sõnumeid näitlejahakatistelt ning juba töötavatelt näitlejatelt, kes kurdavad, et Eestis pole tööd ja küsivad, et kuidas näitlejana tööd leida ja läbi lüüa Londonis või Los Angeleses. Vastan nüüd teile kõigile korraga.  See artikkel on kõigile teile, kes minuga ühendust on otsinud ning samuti kõigile noortele ja kogenud näitlejatele ning inspiratsiooni otsivatele kunstihingedele.

Olen Eesti Muusikaakadeemia Kõrgema Lavakunstikooli lõpetanud näitleja. Kaks aastat pärast kooli lõppu läksin Londonisse edasi õppima. Mulle pakuti koht Inglismaa ühte tunnustatumasse draamakooli - Royal Central School of Speech and Drama. Lõpetasin selle magistrikraadiga. Töötasin Londonis näitlejana kuus aastat ning elan nüüd juba teist aastat Ameerika Ühendriikides Los Angeleses.

Mäletan oma esimest üllatust Londonis, kui kuulsin, et kõikidel näitlejatel on agendid. See oli pisikesest Eestist Euroopa metropoli kolinud näitlejale midagi uut ja põnevat. Eesti on nii väike, et vajadus agentide ja mänedžeride järele puudub. Inglismaal, Ameerikas ja teistes suurtes riikides on oma agendid ja mänedžerid mitte ainult näitlejatel, vaid ka tantsijatel, lauljatel, muusikutel jne.

Külmkapp haigutas tühjusest ja aastaid vanad kleidid rippusid riidekapis, aga soov paremaks näitlejaks saada oli suurem kui uusi riideid või gurmee-õhtusööke nautida.

Mu teine üllatus, kui mitte öelda šokk oli see, et iga professionaalne näitleja, vaatamata kogemuste pagasile ja vanusele, võtab näitlejatunde.  Tol ajal uskusin, et kui kord oled juba draamakoolid lõpetanud, siis on ka elukutse selgeks õpitud, professioon eluks ajaks olemas, töö selge ja diplom kotis. Peagi sai selgeks, et nii kunsti- kui ka paljude teiste erialade puhul see siiski nii ei tööta. Näitleja, nii kui ka muusik ja sportlane, peab  treenima ja harjutama iga päev.  Hakkasin näitlejatunde võtma Actors’ Centre’s ja teistes populaarsetes näitlejastuudiotes. Uskumatu oli vaadata, kuidas 18-aastased näitlejanoviitsid töötasid koos 70-aastaste kogenud näitlejatega, enamustel uhked filmi-, lava- ja telerollid ette näidata. Kõigil oli üks eesmärk - saada paremaks näitlejaks. See kogemus vaimustas ja inspireeris mind. Ei ole vahet kui noor, vana või kogenud sa oled, alati on võimalik saada paremaks.

Otsi üles maailma hinnatumad õppejõud ja lenda kasvõi maailma teise otsa, et parimatest parimate käe all õppida. Tööga seoses olen pea kogu Euroopa läbi reisinud ja vihjeid parimate õppejõudude kohta saanud nii kolleegidelt näitlejatelt kui ka draamastuudiotest. Londonis elades lendasin kolm korda järjest New Yorki, kus annab meistrikursusi New Yorgi üks nõutavaimaid filminäitlemise õppejõude Bob Krakower. Tema käe all on paljude teiste seas õppinud Scarlett Johannson ja Keanu Reeves.

Olen lennanud Rooma ja Riiga ja kuhu iganes, et õppida ja  areneda. Külmkapp haigutas tühjusest ja aastaid vanad kleidid rippusid riidekapis, aga soov paremaks näitlejaks saada oli suurem kui uusi riideid või gurmee-õhtusööke nautida. Kui kaks aastat tagasi Los Angelesse lendasin, siis oli mu esimene eesmärk pärast elukoha leidmist registreerumine Ivana Chubbuck’i näitlejatsuudios. Ivana Chubbuck on Los Angeleses üks näitekunsti tippõppejõude. Tema õpilaste hulka kuuluvad Halle Berry, Brad Pitt, Kate Hudson, James Franco, Jake Gyllenhaal, Charlize Theron, Jared Leto, kui nimetada vaid mõned.

Foto: promo

Kas teadsid, et pea igal Hollywoodi näitlejal on oma õpetaja, kes aitab neil rollideks valmistuda? Kas teadsid, et 75-aastane Al Pacino võtab ikka tunde oma õpetajaga? Kas teadsid et 2002. aastal, kaks aastat enne oma surma, otsustas Marlon Brando anda oma esimese ja viimase näitlemise meistrikursuse ja jagada Thespise kunsti saladusi? 10-päevasele üritusele North Hollywoodi tehasehoones registreerisid end õpilastena paljude teiste seas ka Sean Penn, Nick Nolte, Robin Williams, Leonardo DiCaprio ja Whoopi Goldberg. Maailma tippnäitleja käest tarkust taga nõudma tuli ka popstaar Michael Jackson.

Nimed, mida nimetasin, ei vaja tutvustamist. Kui hingematvalt võimas on teada, et maailma suurimad talendid ei arva, et nad on jõudnud oma ande tippu ja enam ei ole neil mitte midagi juurde õppida. Nad ei jää oma loorberitele puhkama, vaid tahavad lakkamatult, iga päev juurde õppida. Neid kõiki sidus soov ja kirg saada paremaks ja sisse ahmida maailma hinnatuma näitleja iga tarkusesõna.

 Mu pika jutu lühike kokkuvõte on see, et alati on võimalik saada paremaks. Kui sinu otsus on saada paremaks, siis otsi üles oma ala meistrid ning ole avatud uutele teadmistele ja kogemustele. Need meistrid võivad olla Eestis, Venemaal, Inglismaal, Ameerikas, kus iganes. Otsi üles need, kes sind inspireerivad, kes aitavad sinu isikupära ja erilisuse välja tuua, kes sinusse usuvad ning kellesse sina usud.

Loo endale ise tööd! Kirjuta filmistsenaarium, näidend või ühemeheshow ja produtseeri ise oma materjal. Mõned aastad tagasi hakkasin ise endale materjale kirjutama ja tõdesin, et ise projekti looja ja algataja olla on pagana uhke. Enamik mu enamus näitlejatest sõpradest nii Londonis kui ka Los Angeleses kirjutavad ise oma projekte, olgu see siis kas interneti-seriaal, stand up komöödia, lühifilm, täispikk mängufilm või teatrilavastus. Keegi ei oota niisama, käed laiali. Kõik loovad ise endale tööd ja töö tekitab tööd. Praegune internetiajastu on parim aeg oma annete demonstreerimiseks. Filmi linateos või internetiseriaal kasvõi telefoniga ja pane see Youtube’i üles. Võid üllatusega avastada, et sul on peagi miljon järgijat internetis ja saad telefonikõne Ameerika produtsendilt.

Foto: promo

Londonis elades kirjutasin stand-up komöödia  ja esitasin seda väikestel lavadel. Milline suurepärane kogemus ja elamus see oli!  Kaks aastat tagasi kirjutasin ja produtseerisin oma esimese lühifilmi, mis esilinastus Los Angeleses filmifestivali raames North Hollywoodi Laemmle Kinos. Mu esimene tagasihoidlik filmitegemise katsetus on lühifilm, aga kui uhke ma olen, et olen selle valmis meisterdanud ja uued stsenaariumid juba ammu kirjutamisel.

Esimestel aastatel pärast näitekooli lõpetamist arvasin, et pool näitleja elust möödub oodates kõnet agendilt või rollipakkumisi režissööridelt või filmitegijatest sõpradelt. Ei ole siin mitte midagi oodata. Kirjuta ise, loo ise, produtseeri ise. Kirjuta endale rollid, mida oled igatsenud mängida. Kas see pole mitte ahvatlev pakkumine?! Mina tahtsin mängida  armastust ihalevat ning illusioonides elavat tüdrukut. Kirjutasin stsenaariumi oma filmile «From Me». Oodad, et keegi tuleb ja pakub kandikul sulle su unistuste rolli?! Võidki ootama jääda! Miks mitte ise endale see unistuste roll kirjutada või lemmik näitemäng lavale panna.

Kui mu kirjutis suutis kedagi inspireerida, siis on minu ülesanne täidetud.

Otsi üles maailma parimad, õpi nende käe all ja anna alati endast kõik. Anne ei jää kunagi märkamata. Kui oled parim, siis tulevad ka pakkumised, siit ja sealt. Kui ei tule, siis loo endale ise tööd ja ikka saad töötada oma erialal, mida armastad ja näidata oma annet kogu maailmale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles