Mida teha 30aastaselt, et sa end 50aastaselt suurepäraselt tunneks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kunagi pole liiga vara, et hakata mõtlema tuleviku-minale. Selleks, et sa end 50aastaselt suurepäraselt tunneksid ning tervisehädade käes ei vaevleks, saad sa juba täna väga palju ära teha. Quora viis läbi küsitluse ning kogus kokku 50aastaste soovitused endast kaks kümnendit noorematele, mis garanteerivad hea enesetunde ka tulevikus.

1. Ära suitseta. Kui sa ka suitsetad, lõpeta koheselt. See on kallis, tekitab haisu ja tekitab sajaprotsendiliselt tervisekahjustusi. On aeg loobuda.

2. Kasuta päikesekreemi. Kas sa tahad kortse, õhukest väsinud nahka? Sellisel juhul lase aga edasi ning leba päikese käes või solaariumis ilma igasuguse kaitseta.

3. Hakka säästma raha. Kas või natukese haaval. Jah, see tundub igav, aga just 30ndates on sul rohkem raha, mida säästa. Lisaks aitab hea finantskäitumise õppimine kaasa heade harjumuste tekkele ning edaspidi on säästvalt elada juba aina lihtsam.

4. Säilita lähedastega häid suhteid. Isegi, kui sul on lähedastega keerulised suhted, panusta neisse ja püüa neid parandada. Varem või hiljem sa mõistad, et perekond on suurim väärtus, mis sul iial olema saab.

5. Korja asjade asemel mälestusi. Sa oled oma kogemuste summa. Sa ei taha 50aastaselt ärgata ja avastada, et oled terve elu kogunud vaid materiaalseid väärtusi. Mälestused jäävad sinuga alatiseks.

6. Anna tagasi. Kui vähegi võimalik, leia viis, kuidas heategevusse panustada. Kuidas iganes sa ka tagasi ei annaks, ära oota midagi vastu, vaid tee seda armastuse ja kirega.

7. Tee sporti. Alusta juba täna aktiivse elustiiliga ja sa oled 50aastaselt märksa tervem. Hoolitse enda eest!

8. Ole rahul sellega, mis sul on. Õnn on sisemine rahulolu. Õpi olema tänulik selle eest, mis sul on ja lase lahti kibestumisest asjade üle, mida sul pole.

9. Ära lükka unistuste püüdmist edasi. Tahad osta maja? Saada lapsi? Kirjutada raamatu? Minna uuesti ülikooli? Muuta karjääri? Õppida mängima mõnd muusikariista? Õppida kokkama? Alustada oma äri? Siis tee seda kõike kohe praegu. Aeg ei oota su unistuste järel.

10. Maga. Loo endale mõistlik unerutiin ja tee magamine tõeliselt kosutavaks kogemuseks mõnusas voodis ja pimedas toas.

11. Hoolitse oma hammaste eest. Millal sa viimati hambaarsti juures käisid? Mine ometi! Lase parandada iga auguke kohe, kui see tekib. Hammastega seotud probleemid muutuvad ajaga ainult hullemaks ja mõjutavad tervet su organismi.

12. Ole uudishimulik. Mine majast välja ja seikle! Riski, tee pilte, võta ette nii palju, kui suudad. Usu, sa naeratad sellele mõeldes veel vanuigi.

13. Ära söö rämpsu. Sa ei saa iialgi tagasi osta oma tervist. Jäta kiirtoidu söömine kohe järele.

14. Loe raamatuid! Vähemalt kümme raamatut aastas, loe, palju suudad, aga loe! Su aju tahab pidevalt areneda.

15. Õpi mediteerima. Meditatsiooniga kaasnevate heade külgede nimekiri on lõputu, see võtab su päevast vaid väikese osa, kuid muudab su ellusuhtumist määratult.

16. Reisi. Nii palju, kui vähegi saad. Mitte miski ei muuda sind nii, nagu seda reisimine teeb. See lükkab sind ootamatutesse situatsioonidesse, paneb sind proovile, avardab silmaringi ning kasvatab tolerantsi.

17. Lõpeta enda teistega võrdlemine. Kui sa oled 50aastane, on sul täiesti ükskõik, mis mulje sa ümbritsevatele jätad. Leia oma tee. Ole tugev.

18. Pea päevikut. Sa kindlasti unustad rohkem, kui suudad meeles pidada. Kirjapandud mälestused püsivad tulevikuski alles ning nende juurde on alati tore tagasi pöörduda. Lisaks on selle eest ühel päeval lõputult tänulikud su lapsed.

19. Hoolitse oma sõprade eest. Vali enda ümber inimesi, kes panevad sind juba tundma, et sa oled iseenda parim versioon, kes pakuvad sulle oma eeskujuga väljakutset ning kelle seltskonda sa lõputult naudid. Hoia neid, naera nendega koos, ära karda teinekord lollitadagi. Võta aega, et nendega ühenduses olla.

20. Osta endale kodu. See pole muidugi praeguse kinnisvaraturu juures just kõige lihtsam, aga tee kõik selleks, et kindlustada endale püsiv elukoht. Koht, mida sa kutsud koduks, kuhu sul on alati hea ja mõnus minna. Kui sa ostad selle praegu, on sul 50aastaseks saades kodulaen peaaegu tasutud!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles