Suur Papa paneb tänavu Baltic Sessionile tugeva punkti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Oktoobri alguses nädala jagu Tallinna vallutava tänavakultuurifestivali Baltic Session finaalpäeval astub Nordea Kontserdimaja lavalaudadele paljudele tuttav räppar Suur Papa, tuntud ka Papa Mefina, ja keda mõned üksikud teavad ka kui Uku Aropit.

Suure Papa teekond tõsise räpini on käinud hip-hopimaailma traditsioonilisi ja käänulisi teid pidi ning sellesse ellu on kuulunud nii kaklused, mõnuained ja mundris mehed kui ka muusika, plaadid ja vaenlaseks saanud sõbrad.

Foto: Viktor Burkivski

Punkarlik vabakasvatus väiksest peast

Kes siis on see tätoveeringutega mees, kes jutustab muusika rütmis ja meenutab välimuselt Eminemi? Tema on üks neist, kes väidetavalt on maailma tuksi keeranud — selle maailma, kus parim golfimängija on mustanahaline Tiger Woods ja parim räppar valgenahaline Eminem. Igal juhul Brooklynist pärit tänavakultuuri muusikaosa, mis kasvas välja gängiliikmete sõimu neutraliseerimisest rahulikumaks muusikaks, on sel mehel peaaegu sama käpas nagu Cooliol.

Suure Papa esiletõusmine algas väikese Uku sünniga 1989. aasta 28. veebruaril Tallinnas ja oma elu esimesed kaks räpivaba aastat elas ta Kadrioru ja kesklinna äärel, Tina tänaval, mis oli koduks tema emale,vanaemale ja vanavanaemale. Keegi ei tea öelda, kuivõrd on tulevasele räpparile mõju avaldanud tema nimi, mis Kreutzwaldi järgi olla tuult, vihma ja müristamist valitsenud jumala nimi.

Peale oma isa Erkki Aropi surma, kolis Uku koos oma ema Kaiaga Pärnumaale. Uku oma isa ei mäleta, sest ta oli 1,3 kuune, kui ta isa surma sai. Tema isa ja mõneti ka ema olid «esimese põlvkonna» punkarid. Isa puudumine perekonnast pani rõhku vabakasvatusele.

Tihti emaga elu üle filosofeerides jõuti koos järeldusele, et kui mõistad oma tegude tegelikku iseloomu, siis pole mõtet tegeleda enam tühiste püüdlustega ja et vanade aegade tarkus ei kuulu elutute muinasjuttude juurde. Ema õpetas talle ka seda, et kui sul on midagi meelel siis ära jäta seda endasse.

Mässumeele ajas räppimisse

Räpist veel kauge, kuid juba mässumeelt koguv poiss kasvas üles Pärnumaal mõned aastad Sigaste külas, ja hiljem Kilingi-Nõmme linnas. Tal on kaks venda, Christopher ja Karl-Gustav ning õde Marleen. Kilingi-Nõmme Gümnaasiumis käis ta esimesest klassist 9. klassini.

Juba algklassides olles erines Uku oma kirjapildi ja mõtteavaldustega teistest. Isegi algul oli tegemist õpetajale tõestamisega, et tõepoolest Uku ise kirjutas pikad ja väga hästi vormitud luuletused. Tõenäoliselt oli tema maailmavaate ja loomingulisuse suureks kaasaaitajaks isa-ema «mässumeelsed ja iseteadlikud» geenid.

Noorukina pidi ta rahapuuduse ja töönappuse pärast perekonnaga palju kolima, see muutis Uku vaikseks ja tihti endassetõmbunuks. Lohutust leidis Arop oma sõpradelt kellest enamus olid kuidagiviisi seotud ka kuritegevusega. Ta viibis palju kodunt eemal ja ööbis oma sõprade juures, kuna pidevad pinged kodus ja eluruumide nappus tõid kaasa stressi.

Mässumeelne iseloom ajas Aropi pidevalt tülli võimuorganitega ja seetõttu viis tihti noorsoopolitsei ta tundidest ülekuulamisele. Kiire elustiil ja eluolude pidev muutumine noorusaes tekitas temas tendentsi äkkvihastuda. Ta leidis juba noorena, et läbi riimide suudab ta seda survet maandada.

Ta kirjutas oma esimese räpiloo juba 4. klassis mille ta esitas oma parima sõbraga klassiõhtul õpetajale. Esitus oli nii hea, et klassikaaslased nõudsid kordust. Üks lõik eelnimetatud teosest oli järgmine: «Kõnnin sõbraga kooli ja miskit pole teha. Õps on nii kena, värisema ajab keha.» Õpetaja punastas.

Oma bänd kuulub asja juurde

Uku ei tea, kuidas ja miks, aga umbes 6. klassis sai ta kuskilt koopia Busta Rhymes - The Coming albumist. See avas tema jaoks uue ukse. Busta agressiivne ja hullumeelne esitus oli just see, mida ta arvas vajavat oma pingete maandamiseks. 8. klassis kutsusid mõned sõbrad Aropit nende live-räpibändi. Bändi nimeks sai Rookies Squad. Ta oli nõus ja kohe peale esimesi lugusid ja mitte ühtegi esinemist läks grupp laiali. 

Selleks ajaks artisti nime saanud Papa Mef ehk metafooride isa otsustas ühe oma Rookie Squadi liikme Raineriga teha kahe mehe räpibändi, aga seekord elektroonilisema. Rainer vastutas muusika, hiljem ka DJ-poole eest. Nimeks sai lühidalt Rookies. Kahepeale tehti hip-hop biitide programmiga E-Jay esimesed biidid, mis leidsid rakendust nende esimesel albumil, kui Uku oli 14-aastane. Plaadi tegemisel liideti bändi veel üks liige, Juura, kes esindas vene keelt. 

«Rookies - 3 Tuletoojat» müüs bänd umbes 120 koopiat. Esineti naaberlinnades ja ka kodulinnas ning see meeldis rahvale rohkem, kui nad arvata oskasid. Uku järgis põhimõtet, et iga järgnev lugu peab muutuma eelnevast lüüriliselt paremaks ning esituselt sujuvamaks ja professionaalsemaks. Papa mõistis peale esimest albumit, et ta tahab oma elu artistina elada. Juura lahkus Rookiesest kohe peale EP valmimist.

Koolielu nagu «Gangsta Paradise»

Järgnevad aastad katsetas Papa erinevate stiilidega ja teemaga. Aastal 2007 otsustas Rookies, et nad peavad oma muusikat kaugemale levitama kui kodulinn ja selle ümbrus. 2007. aasta teisel poolel alustati teise albumi lindistamist. Rookies muutus täielikult. Papa Mef-i stiil muutus agressiivseks, provotseerivaks, ja kriminaalsemaks. Rookies lisas nime ette «The» esindamaks uut ajajärku bändi tegevuses.

Kilingi-Nõmme Gümnaasiumi 8. klassis käies, läks Uku tülli kooli arvutiõpetajaga, kuna viimane käskis enne kooli sisenemist ehted (hõbekett, kõrvarõngad) eemaldada ja ka oma ka käitumist parandada. Kuna koolivormi gümnaasiumis ei eksisteerinud, ei näinud Uku põhjust õpetajale alluda. Hiljem kutsus arvutiõpetaja Uku kooli serveri ruumi, kus ta lukustas ukse ja ähvardas Uku läbi peksta, samal ajal teda veel kõrist kinni hoides.

Uku ei rääkinud sellest juhtumist algul kellegile. Ühel öösel läks Arop oma sõbraga, neid mõlemaid ähvardanud arvutiõpetaja auto juurde, mille värvi nad kriipisid võtmetega põhjast katuseni. Lisaks tõmmati kapotile suur Zorro «Z».

Papa stiil muutus koos tema eluga. Umbes kaks aastat 9. klassini elas ta oma vanaema juures. Peale põhikooli läks Uku Vana-Vigala Tehnika ja Teeninduskooli, kus õppis seal skulptori ametit ja sepandust. Leides, et see ala ei sobi talle, kolis ta peale esimest aastat tagasi Kilingi-Nõmme oma vanaema juurde.

Ta arvas, et autoluksepa amet oleks mõtekam, ja seda ta läks õppima Pärnumaa Kutsehariduskeskuse Tihemetsa õppekohta. Kuna koolide vaheline hinnete ülekandmine oli puudulik, pidi Uku alustama uut ametit jälle 10. klassis. Uku hakkas arvama, et koolis õppimine on mõttetu, uskudes, et palju ta raha jõuaks teenida ka ametit õppimata. Ta keskendus uuele albumile, aga koolist kõrvalehiilimine tekitas vaba aega ja see tõi omakorda kaasa seaduserikkumisi alates kaklustest kuni sissemurdmiseni. Umbes pool aastat peale uue ameti õppimist visati Papa koolist välja ning ta tegeles uute lugude lindistamisega ja esinemistega.

Plaat paneb muusikud pildile

2008. aasta algul anti välja «The Rookies - Me» EP. Plaat leidis tunnustust Raadio 2 saates «Pleier», kus lugu «110» teenis auväärt, 2008 aasta esimese nädala «Nädalademo» tiitli. Sama träkk sai ka Rene Vilbre filmi «Mina olin siin» soundtrackiks. «The Rookies - Me» oli 90-te stiilis hardcore album. Papa Mefi jõuline, lüüriliselt andekas esitus sai The Rookiese firmamärgiks.

Peale EP valmimist hakkasid Dj Defmic ehk Raineri ja Papa vahel tekkima pinged, tingituna sellest, et Papa sai Defmicist rohkem tähelepanu. Vastupanuks hakkas Defmic levitama kuulujutte Papa isiklikust elust ja saatis Papa sünnipäevaks «The Rookies Me» plaatide allesjäänud koopiad. The Rookies läks laiali.

Tüli kiskus nii kaugele, et Papa läks umbes viie sõbraga Defmici kodu ukse taha. Papa ütles uksele tulnud Raineri õele, et ta kutsuks oma venna välja. Kui Defmic uksele tuli lõi Papa teda näkku, tekkis rüselus, kuhu liitusid ka teised Papa sõbrad. Kuulnud kortermaja koridorist rüselust, tõmbas Raineri isa poja tuppa päästes ta suurtematest vigastustest. Üks Papaga kaasas olnud kamba liikmetest ähvardas ka Raineri isa, aga teema lõpetati kiirelt Papa algatusel. Rainer ei esitanud politseisse avaldust. Peale seda pole mehed teineteisega enam suhelnud.

Uku jättis peale The Rookies laiali mineku räppimise paariks aastaks kõrvale ja keskendus rohkem raha teenimisele. Tundes, et Kilingi-Nõmme jääb liiga väikseks, kolis ta oma nüüdseks Pärnusse elama läinud vanama juurde. Uku ema oli kolinud Pärnust Märjamaale.

Uku kutsuti sõjaväkke 2009 aastal. Ta hakkas aega teenima Tapal Kirdekaitse Ringkonnas, Suurtükiväe Tulepatareis.

Suur Papa on sündinud!

Peale sõjaväge kolis Papa Tallinnasse sõbra juurde, kus ta elas kuus kuud sõbra köögisohval. Ta pani ennast kirja Tallinna Täiskasvanute Gümnaasiumise, et siiski lõpetada oma 10.klassis pooleli jäänud kool. Sama sõber, kellega koos raha teeniti vahistati narkopolitsei poolt suures koguses narkootikumide omamises ja käitlemiseks, talle määrati kuus aastat vanglakaristust.

Kuna tööd oli raske leida, sest oli ülemaailmne majanduskriis, oli rahaga pidevalt probleeme. Sõbra vangistus pani Papa mõtlema elu üle järele. Ajad olid talle rasked ja Papa hakkas uuesti keskenduma räpile. Ta muutis oma nime «Suur Papa»-ks väljendamaks edasiminekut skillides ja näitamaks inimestel, et väline mulje on alati petlik, igas inimeses peitub midagi Suurt. 

Üks Papa sõber tutvustas talle Tommiboyd (Noizmakaz), lootes saada lindistamiseks stuudiot. Papa maine tõttu veenis Tommyboy Alkot (Noizmakaz) Papaga lugu lindistama. Esimene lugu, peale mitut aastat pausi, tehti linti ja Suur Papa oskus räppida pälvis rohkem tähelepanu kui kunagi varem. 

Fännid julgevad oodata Suurelt Papalt lüürilist oskust, mida pole varem Eesti pinnal kuuldud. Tema elust veel nii palju, et Suur Papa sõlmis lepingu legendaarse Records-ga 2012. aastal ja album «Suur Papa» ilmus 2013. aasta mais. Selline on on legendiks muutuva Suure Papa lugu, mille kohta võiks öelda: «Ärge proovige neid asju (peale muusika) kodus järele teha!» Suurt Papat ei saa plagieerida, ta on üks ja ainus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles