«Edevust ei anna häbeneda» ehk 15 minuti kuulsus kestab igavesti

Märt Niidassoo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gloria Veinikeldri 20.juubel!
Anu Saagim
Gloria Veinikeldri 20.juubel! Anu Saagim Foto: Tiit Mõtus

«15 minutit kuulsust» tundub kohati kui kasutusjuhend neile, kellel puudub anne saada kuulsaks klassikalisel viisil, kuid kelle hing ei luba neil surra anonüümsena. Samas toimib see ka hoiatusena neile, kes ei pruugi aru saada, kauaks lühike kuulsus neid saatma jääda võib.

Anu Saagim viitab tabavalt sellele, kuidas liidesest «staar» mõnele inimesele piisabki – oled sa siis staarjuuksur või -meikar. Mis aga teeb 15 minuti kuulsusest halvema eksemplari kui kogu aeg pildis olevatest «tähtedest»? Miks suudavad just need tõelised staarid nii kaua pildis püsida?

Pool tundi kestev saade illustreerib hästi, mida lühiajaline kuulsus kaasa toob. Enamik inimesi on meie mälust ammu kustunud, kui neid taas kord nähes tekib tahtmatult pähe mõtte: «Tuleb meelde küll. Huvitav, mis temast saanud on?» See mõte hääbus hetkega.

Saate reklaamipaus mõjub just kui loomuliku jätkuna saatele. Mõttemänguna võib analüüsida, mitmed neist jäävad teleekraanidele aastateks ja keda nende seast ootab sama saatus, mida just hetk tagasi nägid. Kuigi Kanal 2 toodetud «15 minutit kuulsust» on neljapäeva õhtuks sobilik mõttevaba meelelahutus, mõjub see samas kõverpeeglina meie ühiskonnale. Kas ja miks on meil vaja ekspluateerida inimesi, kelle mõistus ei pruugi korras olla? Kes oleme meie, et naerda nende «veidrike» üle, kelle jaoks 15 minutit kuulsust võib jääda elu suurimaks saavutuseks?

Linnar Priimägi toob saates esitletud inimeste kohta õige näite – nad on prominendid ja prominent on inimene, kes on tuntud ainult selle tõttu, et nad on tuntud. Nõia-Indrek, Vändra-Aveli, Ryan Angelos, Seksi-Kristi – ma tunnen teile kaasa. Tsirkust ja leiba? Pole kahtlustki, kumba nemad pakuvad.

Saade toimib ka omamoodi hoiatusena – enne kui müüd oma hinge lühiajalise kuulsuse nimel, mõtle pikalt järele, sest meedia poolt kinnitatud märki on tulevikus raske maha pesta. Mitmed «ammused lemmikud» näevad tänapäeval vaeva, et igal võimalikul viisil pildist väljas püsida, samal ajal kui meedia halastamatult neile sel teel vastu töötab.

Seega enne, kui lähed kuulsuse nimel lihtsama vastupanu teed, tuleks välja mõelda, kas sul on närvi ja mõistust olla kuulus.

«15 minutit kuulsust»
Kanal 2 eetris 17. septembril kell 20.00
Toimetaja Hetlin Villak
Saates osalesid Anu Saagim, Heili Klandorf, Linnar Priimägi, Joonas Tepp – lisaks paljud unustamatud, kuid unustatud kuulsused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles