Näksimise kümme kuldreeglit kaalulangetajale

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mandlid on tervislik suupiste.
Mandlid on tervislik suupiste. Foto: SCANPIX

Vahepalades pole midagi halba, sest tänu näksimisele hoiad ära suurema nälja, mille pärast võiksid hiljem üle süüa. Seevastu võid teadmatusest oma kaaluplaanid nurjata, kui ei tea, kuidas õigesti näksida. 

Women’s Running tuletab meelde kuldreeglid, mis aitavad näksimist kontrolli all hoida, et see ei rikuks kaalulangetuseesmärke.

1. Ära söö otse pakist. Kui oled meeldiva snäki välja valinud, siis pane õige kogus kaussi, lahku köögist, istu maha ja naudi. Väldi otse pakendist ja püstijalu söömist, sest nii on sul raske järge pidada, kui palju oled juba söönud.

2. Mõtle toitainetele. Kata suupistetega oma söögilaua puudusi. Kui lõuna ajal jäi aedvilju ja salatit väheks, krõmpsuta pärastlõunal värskeid juurikaid. Esiteks on sel juhul menüü mitmekesisem, teiseks on puuviljades ja köögiviljades vähema kaloreid kui kommis.

3. Ära keela endale šokolaadi. Kui sul käivad neelud šokolaadi järele, siis ära piina ennast. Uuri, kas leiaksid mõne kalorivaesema šokolaadiampsu, mis rahuldaks su isu, et hiljem ei tekiks ohtu üle süüa. 

4. Vahepala jäägu alla 200 kilokalori. Kui su eesmärgiks on maha võtta, peaks snäki energiasisaldus jääma 150-200 kilokalori vahele. 

5. Arvesta ka treeningutega. Hea suutäis aitab trenni tõhususele ja taastumisele palju kaasa. Enne trenni söö midagi valgu- ja süsivesikuterikast umbes pool tundi enne trenni. Kiiremaks taastumiseks tasub samuti valida valgu ja süsivesikuterikas vahepala, mis tuleks ära süüa umbes pool tundi pärast trenni lõppu.

6. Snäki kõrvale joo vett. Võta veeklaas kõrvale, et saaksid pärast igat suutäit rüübata väikese lonksu vett. Vesi aitab kõhtu täita ja aeglasemalt süüa.

7. Ära kugista. Kuna snäkk on väike, võiks selle söömisele kuluda umbes veerand tundi. Naudi iga suutäit! Aeglasem söömine rahuldab söögiisu rohkem kui kiire ahmimine.

8. Jälgi toitainete osakaalu. Kui tahad olla eriti tubli, siis ära söö snäkiks küpsiseid. Vaata, et suupistes oleks õiges vahekorras valke, süsivesikuid ja rasvu. Nii püsib kõht kauem täis ja veresuhkur ühtlasem. Näiteks kombineeri omavahel puuvilju, aedvilju ja leiba pähklite, jogurti või juustuga. 

9. Võta õige vahepala endaga kaasa. Kui tead, et ei saa niipea korralikult süüa ja oled kodust eemal, pista omale tervislik snäkk kotti, et sa ei peaks sööma midagi, mida võid hiljem kahetseda. Hoia oma kotis kas või valgubatooni või pähkleid, mis aitavad õhtusöögini vastu pidada.

10. Kasuta näksimist kaalulangetamiseks ära. Kuigi sa sööd suupistega kaloreid sisse, tuleb see ikkagi kasuks, kui tahad maha võtta. Kui sa oled pikka aega tühja kõhuga, kasvab nälg nii suureks, et lõpuks tahad end lõhki süüa. Õige suupistega kustutad nälga ja taltsutad söögiisu, tänu millele sööd põhisöögikordade ajal vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles