Poola väljaanne avaldas maaradari pildi, mis tõendavat natside kullarongi olemasolu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunnel Poolas Walbrzychis, mida seostatakse natside kullarongiga
Tunnel Poolas Walbrzychis, mida seostatakse natside kullarongiga Foto: SCANPIX

Poolas on juba mõnda aega jahitud natside niinimetatud kullarongi, kuhu Teise maailmasõja ajal olevat kokku kogutud Euroopast varastatud kultuuriaardeid ja muud väärtuslikku.

Poola väljaanne Gazeta Wroclawska avaldas eile pildi, mida on oodatud viimased kolm nädalat ehk alates sellest, mil hakkas levima uudis peidetud varanduse kohta.

Maaradriga tehtud pildil on midagi, mis oma välimuselt meenutab soomustatud objekti. Meedia andmetel asub objekt 12 meetri süvagusel.

Gazeta Wroclawska teatel on Poola kultuuriministeerium just selle pildi tõttu veendunud, et nimetatud varanduserong on olemas.

Poola väljaande poolt avaldatu on vastuolus varem avaldatud teadetega oletatava rongi kohta.

Augusti lõpul teatati, et kullarong asub Teise maailmasõja ajal natside poolt Alam-Sileesias Walbrzychis kaljusse rajatud tunnelis 70 meetri sügavusel.

Poola võimudele rongi kohta teavet edastanud poolakast ehitusettevõtja Piotr Koper ja sakslane Andreas Richter tulid avalikusse möödunud reedel.

Koperi ja Richteri poolt varem avaldatud maaradari pilt oli nüüdsest erinev ja see ei olnud veenev.

Eile avaldatud radaripilt on märgatavalt kvaliteetsem, hea resolutsiooniga ja sellel on näha detaile.

Pilt lubab oletada, et tegemist on soomustatud objektidega, mis võivad olla nii soomusrong kui soomusmasin.

Poola meedias avaldatud maaradari pilti on jõutud juba kritiseerida, et originaalpilti on töödeldud.

Gazeta Wroclawska andmetel esitlesid ühed isikud radaripilte juba augustis Varssavis Poola sõjaväemuuseumile, kuid need ei olnud nüüd kuulsaks saanud Koper ja Richter.

Muuseumi kuraatori Michal Mackiewiczi teatel väitsid nendega kontakteerunud, et neil on Teise maailmasõja aegse kullarongi kohta andmeid. Väidetavalt on rongis vähemalt 300 kilogrammi kulda.

Poolas on peidetud natsiaarde tõttu tekkinud sõba otseses mõttes kullapalavik, mis on nõudnud juba ühe inimelu.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles