Müüdid põiepõletikust, mida siiani usutakse

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suust suhu levivad teadmised ei pruugi alati paika pidada. Näiteks pole põiepõletikku kannatades mõtet sõbranna soovitusel jõhvikamahla kulistada, sest tegelikult sellest põletiku raviks ei piisa.

Prevention toob välja peamised põiepõletiku kohta levivad väärarvamused ja selgitab, miks need tõele ei vasta. 

«Põiepõletik on viletsa hügieeni tagajärg.»

Põiepõletik võib tabada ka neid, kes hoolitsevad oma intiimhügieeni eest hoolsamalt kui teised. Lisaks tasub teada, et põiepõletikku ei saada näiteks mullivannist, tampoonide kasutamise tõttu ega ka kitsaste riiete või sukkpükste kandmise pärast.

«Põiepõletikku võib olla vaid naistel.»

Umbes 12 protsenti meestest võib põdeda põiepõletikku vähemalt korra elus ja see mõjub neile sama rängalt kui naistele. Noortel meestel esineb seda tõesti haruharva, kuid pärast 50. eluaastat on see juba tavalisem. Bioloogiliste erinevuste tõttu tabab põiepõletik naisi siiski rohkem, üle poole naistest põeb seda vähemalt korra elus. 

«Jõhvikamahl aitab põiepõletikku ennetada ja ravida.»

Jõhvikamahlas on tõepoolest aineid, mis takistavad bakteritel põieseinale kinnitumast, kuid kahjuks näitavad uuringud, et ei jõhvikamahlas ega jõhvikat sisaldavates toidulisandites pole neid nii palju, et tegelikult mõju avaldada. Enamasti sisaldavad jõhvikamahlad ka lisasuhkrut, mistõttu tasub neid haiguse ajal vältida. Kui jood, siis eelista naturaalset ja lisanditeta mahla. 

«Põiepõletik saab olla vaid seksuaalselt aktiivsetel naistel.»

Kuigi põiepõletikku esineb kõige sagedamini raseduse, menopausi ja perimenopausi ajal, võib see välja lüüa ka igal muul hetkel. Vahekord küll suurendab ohtu, et bakterid satuvad põide, kuid see pole ainus riskifaktor. Haiguses võib süüdistada ka nõrka immuunsüsteemi, kuseteede anomaaliaid või tüsistusi ja teatud rasestumisvastaseid vahendeid (näiteks spermitsiide).

«Rohkem kui ühe põiepõletiku põdemine on ohtlik.»

Põiepõletik on nii tavaline haigus, et paljud naised põevad seda mitu korda. Kui põletikku esineb poole aasta jooksul mitu korda, tuleks arstil selle põhjust lähemalt uurida, kuid ka see ei tähenda, et naisel on tingimata midagi ohtlikku viga. Enamasti läheb põiepõletik ise mööda, kuid alati on oht, et see kujuneb tõsisemaks ja levib neerudesse. Seetõttu tuleks haigus kindlasti välja ravida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles