Natside peidetud aare võib olla ka Taanis?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natside poolt varastatud ja peidetud kunstiaarded Saksamaa Heilbronn-Kochendorfi soolakaevanduses
Natside poolt varastatud ja peidetud kunstiaarded Saksamaa Heilbronn-Kochendorfi soolakaevanduses Foto: SCANPIX

Meedias on viimasel ajal olnud üheks kuumaks teemaks Poolast leitud natsiaare, kuid väidetavalt peitsid natsid Teise maailmasõja lõpus ka Taani Jüütimaale mitu rongivagunitäit kulda ja muud väärtuslikku.

Selle väite taga on 90-aastane sakslane Wilhelm Kraft, kes enda sõnul osales 1944. aasta suvel Taanis Asås kulla peitmisel, edastab iltalehti.fi.

Krafti teatel ei julgenud ta varem rääkida juhtumitest, kuna ta kartis Saksamaal seni  elusolevaid endisi natse.

Sakslase sõnul oli ta lihtne sõdur, kes on nüüd jõudnud oma elu lõpufaasi ja tahab paljastada saladuse, mida ta üle 70 aasta endaga kandis.

«Ma kartsin. Minu andmetel olen ainus selles operatsioonis osalenu, kes veel elus on. Osa meie seast lasti pärast kulla peitmist armeejuhtide käsul maha,» teatas eakas sakslane.

Krafti sõnul anti temale ja veel 47 sõdurile 1944. aasta suve lõpul käsk kaevata Taani Aså rannikul kolm suurt koobast, mille pikkus oli kuus meetrit ning sügavus ja laius neli meetrit.

Sinna sõitis rangelt valvatud kaubarong, millel võis olla kuni viis vagunit. Sõdurid ei teadnud, mida transporditi, nende ülesandeks oli saabunud «kaup» koobastesse peita.

Kraft on seisukohal, et tegemist oli natside poolt Euroopast kokku röövitud varaga.

«Minu arvamuse kohaselt oli palju väärismetalli, mida taheti peita,» nentis sakslane.

Kafti arvates ei saa välistada, et tegemist võis olla Peterburi kurikuulsa seni leidmata Merevaigutoa paneelidega. Ajalooallikate andmetel jõudis Merevaigutuba Königsbergi, kus see 1944. aastal sõjategevuses hävines, kuid seda saladust ei ole seni lahendatud.

Kraft reisis Taani Asåsse näitama, kus ta kunagi koopaid kaevas ja kuhu natsid midagi matsid.

Taani Teise maailmasõja ajaloo uurijad ja kohalikud ametnikud suhtuvad sakslase väitesse skeptiliselt, kuid nad lubasid seda uurida.

«Kuulame ära, mida tal öelda on ja palume tal peidikute asukoha kaardil näidata. Siis uurime, kas ta jutul on tõepõhi all,» lausus Vendesysseli ajaloomuuseumi esindaja Lisa Jörgensen.

Ajaloost on teada, et natsid viisid 1944. aastal Taanis läbi mitmeid sõjalisi operatsioone. Natsi-Saksamaa armeeüksused paigutasid Taani rannikule patareisid, et sellega tõrjuda Briti armee võimalikku rünnakut. Taani rannikul oli ka sakslaste allveelaevu, mille täpset asukohta teadsid vaid valitud ohvitserid.

Krafti sõnul jääb ta seni Taani, kuni midagi on selgunud.

Kolm teooriat natside leidmata aarde kohta:

Arvatakse, et natsid uputasid natuke aega enne Teise maailmasõja lõppu 18 kastitäit aardeid Berliinist põhja jäävasse Stolpsee järve. Tegemist oli väärisasjadega, mis pärinesid koonduslaagrite vangidelt ja selle aarde väärtus võib tänapäeva vääringus olla 1,22 miljardit eurot. Stolpsee järvest on aaret otsitud, kuid seni ei ole seda leitud.

Ajaloolaste arvates on natside poolt kokku kraabitud varandust ka Leipzigis asuvas punkris ja selle väärtus on 0,6 miljardit eurot. Väidetavalt oli liitlaste pommitamises kannatada saanud punkris ka Kolmanda Riigi kullavaru. Saksa võimud on punkri kunagises paigas lasknud arheoloogidel teha väljakaevamisi, kuid midagi ei ole seni leitud.

Austrias asuvasse Toplitzi järve arvatakse olevat uputatud umbes 0,8 miljardi euro eest natside röövitud aardeid. Seda on otsinud mitmed sukeldujad, kuid tulemusteta.

Austriast, Saksamaalt ja veel mitmest paigast Euroopas leiti pärast Teist maailmasõda natside peidetud aardeid. Osa neist tagastati omanikele, osa jõudsid muuseumitesse.

Natside peidetud aarete otsingutest räägib ka 2014. aasta film «The Monuments Men», mille peaosas näeb George Clooneyt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles